Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Őrizetbe vették a pápa személyi komornyikját

2012.05.25. 20:41

Elfogta a vatikáni rendőrség a bizalmas pápai iratokat kiszivárogtató személyt. A hivatalos közlemény szerint a gyanúsított nem pap, olasz sajtóértesülések úgy tudják, a hatóság Paolo Gabrielet, XVI. Benedek komornyikját, a pápához egyik legközelebb álló személyt tartóztatta le. Az elfogásra egy hónappal azután került sor, hogy a pápa különleges bizottságot hozott létre több, a nyilvánosságra került titkos irat miatt, amikben korrupcióval vádolták meg a pápai államot – írja a Telegraph.

Az olasz média által Vatileaks-nek nevezett ügy következményeként a Vatikán bankjának nevezett IOR (Vallási Műveletek Intézete) éléről leváltották a pénzmosással gyanúsított Ettore Gotti Tedeschit, miután a bank felügyelőbizottsága bizalmi szavazáson egyhangúlag ellene szavazott. Szintén a tucatnyi kiszivárogtatott dokumentum között voltak azok a levelek, amelyekben a Vatikán washingtoni nagykövete korrupcióval vádolta meg a pápai államot. Az egyházfő közölte, "sokkolta és elszomorította" a folyamatos kiszivárgás, ezért nevezett ki három bíborost az ügyet feltáró bizottság élére.

Paolo Rodari, a vatikáni ügyek szakértője úgy nyilatkozott, ismeri Gabriele-t, de nem hiszi, hogy ő lenne az ügy hátterében. Nem zárja ki, hogy részt vett az akcióban, de úgy véli, nem ő a kiszivárgás egyetlen végrehajtója. Abban mindenesetre biztos, hogy a komornyik kiváló bűnbak lesz a média számára.

Gabriele, akit XVI. Benedek csak Paolettónak becézett a pápa legbelsőbb bizalmi körébe tartozott, aki már hat éve dolgozott együtt az egyházfővel. Rajta kívül csak négy világi férfi és négy apáca volt állandóan a pápa közelében. A háromgyermekes családapát a lakásán fogták el, letartóztatásakor is nála volt néhány titkos dokumentum, amit valószínűleg szintén kiszivárogtatásra szánt.