Stefánia
0 °C
3 °C

Újabb két szerzetes gyújtotta fel magát

2012.05.28. 08:29

Felgyújtotta magát két fiatal buddhista szerzetes Tibet székvárosában, Lhászában, egyikük életét vesztette, a másik súlyos sélrüléseket szenvedett – jelentette a Hszinhua hírügynökség hétfőn. A több mint egy éve tartó tibeti önégetés-sorozat újabb esetéről szóló beszámoló szerint az egyik szerzetes, Dargje a Szecsuan tartományi Aba megyéből érkezett, míg társa, Tobgje Ceten az északnyugat-kínai Kanszu tartomány tibetiek lakta Hsziaho településéről. Mindketten Lhásza belvárosának forgalmas piaci utcáján követték el tettüket a kora délutáni órákban.

A városvezetés által kiadott közlemény szerint a rendőrjárőrök két percen belül eloltották a lángokat és intézkedtek az áldozatok kórházba küldéséről. Tobgje Ceten nem élte túl az égési sérüléseket, míg Dargje állapota stabilizálódott. Sajtóértesülések szerint az incidens után rendőrök és katonák lepték el a belvárost. Az önégetések egy a tibeti naptár szerinti ünnep időszakában történtek, amikor a tibeti autonóm terület székhelyét a megszokottnál is nagyobb létszámban özönlötték el a zarándokok.

A Kínai Kommunista Párt tibeti bizottságának egyik vezetője, Hao Peng vasárnap elítélte az eseményeket, amelyek célja – állítása szerint – Tibet elszakítása Kínától. A városi közbiztonsági hivatal nyomozást indított az ügyben. A kínai fennhatóság elleni és a dalai láma visszatérése melletti önégetési kampány tavaly márciusban kezdődött, azóta a hivatalos közlések szerint több mint 20 halálos áldozata volt. A nyugati média legalább 34 esetet említ. A mostani önégetés volt az első, amely a tibeti székvárosban történt, ahol fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben. Az önégetések többsége Szecsaunban, Kanszuban és Csinghaj tartományban történt.

Peking határozott meggyőződése, hogy az önégetéseket emigráns szervezetek, illetve a dalai láma körei szervezik. A hatságok azt állítják, hogy a többségükben fiatal szerzeteseket fanatizálják, befolyásolják, s egyes kolostori közösségekben olyanokat választanak ki, akik korábban megsértették a fegyelmet, s bűnbocsánatot ígérnek nekik, ha felgyújtják magukat. A kínai hivatalos média szerint volt, hogy pénzt is ígértek a számukra.

2008. március 14-én, az 1959-es tibeti felkelés évfordulóján Lhászában erőszakos zavargások törtek ki, amelyeknek hivatalos közlés szerint 18 civil áldozata és közel 400 sebesültje volt. A zavargások a Jokhang kolostor közelében kezdődtek, és átterjedtek más, tibetiek lakta településekre. Emigráns szervezetek szerint a tüntetők elleni megtorlásoknak Tibet-szerte 203 halottja volt.