Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Lelépnének az EU-ból a tory szavazók

2012.05.30. 20:32

A kormányzó brit Konzervatív Párt tagjainak csaknem háromnegyede kiléptetné hazáját az Európai Unióból egy új, szerdán ismertetett felmérés szerint. A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló internetes politikai fórum és blog közvélemény-kutatása szerint a tory párttagok 70 százaléka azt mondja, egy népszavazás esetén Nagy-Britannia kilépésére szavaznának, míg a bennmaradást mindössze 23 százalékuk támogatna.

A válaszadók 36 százaléka szerint Nagy-Britannia tíz év múlva már biztosan nem lesz tagja az EU-nak. Nagyjából ugyan ennyien vélik úgy, hogy bár a tagságot meg fogja tartani az ország, maga az unió komoly változásokon fog átesni. A legkevesebben, 26 százaléknyian úgy gondolják, a következő tíz évben semmi sem fog változni az EU-ban és az Egyesült Királyság sem adja fel a tagságát.

Az erőteljesen EU-párti Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó brit Konzervatív Párt egyébként politikájában határozottan elveti a brit EU-tagság feladásának gondolatát, és David Cameron miniszterelnök jó ideje komoly politikai csatákat vív saját pártjának EU-ellenes jobbszárnyával, amelynek tagjai folyamatosan népszavazás kiírását követelik az elszakadás ügyében.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának rendkívül befolyásos testülete, az úgynevezett 1922 Bizottság a Manchesterben tavaly ősszel megrendezett éves tory kongresszus előtt példátlan módon nyílt levélben követelte a kormánytól referendum meghirdetését a brit EU-tagságról. Szerintük sok brit szemében az EU "megszálló erő", amely korlátozza a szabadságjogokat, "felforgatja kultúrájukat és idegen adókat ró ki", emellett az unió a brit tagság nem egészen négy évtizede alatt "rabszolgájává tette" Nagy-Britanniát, és "felvizezte" a brit szuverenitást.