Motoros merénylő robbantott Kandahárban

2012.06.06. 11:21 Módosítva: 2012.06.06. 12:27
Legalább huszonhárom ember életét vesztette, ötvenen pedig megsebesültek egy kettős öngyilkos merényletben a dél-afganisztáni Kandahárban.

Először egy motorkerékpáros férfi felrobbantotta magát egy zsúfolt parkolóban, ahol több tucat, a kandahári NATO-légibázisra szánt rakományt szállító kamion várakozott. Amikor ezt követően többen megpróbáltak segíteni a sebesülteknek, egy második öngyilkos merénylő a tömeg közepén felrobbantotta magát.

A merénylet a légi támaszponttól, a NATO legnagyobb dél-afganisztáni bázisától nem messze történt. A támaszponton a támadás időpontjában négy tartományi kormányzó éppen egy találkozón vett részt. Ez volt az elmúlt hetek legsúlyosabb merénylete a civil áldozatok számát tekintve.

Ahmad Dzsaved Faiszál, a tartományi kormányzó szóvivője szerint valamennyi áldozat polgári személy, főként kamionsofőrök és munkások. A tálib felkelők az utóbbi időben támadásokkal fenyegették meg a NATO-nak dolgozó afgán sofőröket.

Kandahár tartomány a kormányellenes tálib lázadók fellegvárának számít, ahol rendszeresek az összecsapások a felkelők és az afgán kormányerők, illetve a NATO vezette biztonsági erő (ISAF) között. A tálibok idén áprilisban offenzívát indítottak, ami az erőszak növekedését vonta maga után egész Afganisztánban.

A tálibok eddig nem vállalták magukra a merénylet elkövetését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport