Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Kétszer pofonvágta, ököllel ütötte élő adásban

2012.06.07. 13:12

A május 6-ai parlamenti választásokon a parlamentbe bejutott Arany Hajnal neonáci párt szóvivője, Iliasz Kazidiarisz egy csütörtök reggeli élő televíziós vitaműsorban szóváltás után előbb egy pohár vízzel leöntötte a Radikális Baloldali Koalíció, a Sziriza képviselőnőjét, majd a kommunista párt szintén női képviselője, Liana Kanelli ellen fordult. Kétszer pofonvágta, és mielőtt lefogták volna, még ököllel az arcába sújtott az ANT1 kereskedelmi tévé műsorában.

A görög politikai pártok éles hangú nyilatkozatokban ítélték el az incidenst. Az athéni ügyészség vizsgálatot indított, és elrendelte a férfi őrizetbe vételét. Kazidiarisz ellen már folyik eljárás illegális fegyvertartás miatt, valamint azért, mert a gyanú szerint tettestárs volt egy rablásban. A tévében lezajlott viharos jeleneteket éppen megelőzte egy utalás az ellene zajló eljárásra.

A neonáci pártnak az ország történetében először sikerütl bejutnia a parlamentbe, a szavazatok 6,98 százalékának megszerzésével 21 képviselője volt. A sikertelen koalíciós tárgyalások nyomán Görögországban június 17-én új választásokat tartanak.

Az Arany Hajnal a felmérések szerint azóta veszített népszerűségéből. A párt egyenesen kilépne az unióból, a társadalmi problémák egyik fő felelősének a bevándorlókat kiáltja ki, vezetője szerint pedig elutasítja az „úgynevezett felvilágosodást” és az ipari forradalmat.

Az újságírók látványosan tiltakoztak a pártelnök Nikolaosz Mihaloliakosz ellen, amikor megérkezett előző héten tárgyalni a köztársasági elnökkel: beültek a dolgozószobához vezető folyosó padlójára, így emlékeztetve, hogy a május 6-i szavazás után tartott sajtótájékoztatón felszólították az újságírókat, álljanak fel előtte.