Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Cápák közé vesztek a haitiak a Bahamáknál

2012.06.12. 19:48

A tengerbe veszett két tucatnyi, Haitiból az Egyesült Államokba igyekvő illegális bevándorló – közölték kedden Miamiban.

Az amerikai parti őrség 11 holttestet talált meg, 13 eltűnt embert még keresnek, négyen pedig maguktól kiúsztak a Bahamákra, miután hajótörést szenvedtek. Az utóbbiak riasztották a hatóságokat – közölte egy szóvivő. A környéken a tenger vize meleg, de sok a cápa – tette hozzá.

A haitiak nyolcméteres hajója vasárnap éjjel indult el az Egyesült Államok felé. A bárka motorja elromlott, és a jármű egy idő múlva süllyedni kezdett – mondták el a túlélők.

Ugyanebben a térségben hét kubai menekültet vett fedélzetére a tengeri üdültetéssel foglalkozó Royal Caribbean International vállalat Allure of the Seas nevű óceánjárója. Az öt férfit és két nőt egy apró csónakban találták Key West közelében. Ellátták őket élelemmel és vízzel, majd a szabályoknak megfelelően átadták őket a parti őrségnek – jelentette be a cég.

Kuba és az Egyesült Államok megállapodása alapján a tengeren talált menekülteket hazatoloncolják, aki viszont partra tud szállni, tartózkodási engedélyt, egy év elteltével pedig letelepedési engedélyt kap.