Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

A. Nagy László lett a szlovák kormány kisebbségügyi kormánybiztosa

2012.06.13. 21:44

A. Nagy László, a Most-Híd szlovák-magyar párt tagja és jelöltje lesz a kisebbségügyi kormánybiztos Szlovákiában - döntötte el Robert Fico kormánya szerdán Pozsonyban. A kormányhivatal fennhatósága alatt létrehozzák a kisebbségügyi kormánybiztos hivatalát. Ez tanácsadói szervként működik majd, tevékenységét a kormányhivatal mindenkori vezetőjével és a tevékenységi köre által érintett tárcavezetőkkel fogja egyeztetni.

A kisebbségügyi kormánybiztos feladatai közé tartozik majd a nemzeti kisebbségek jogainak támogatását és kiteljesedését érintő intézkedések előkészítése és megvalósítása is. Hatáskörébe tartozik majd a kisebbségek jogállásával kapcsolatos hazai és nemzetközi kötelezettségek betartásának felügyelete is.

A kormánybiztos hatáskörének jóváhagyását több hónapos egyeztetés előzte meg a szlovák kormány és a Most-Híd között.

Robert Fico kormányfő a kinevezést követően kijelentette: a lépéssel világosan jelezni akarta a kormány, hogy a kisebbségi ügyekkel olyanokat akarnak megbízni, akik együtt élnek a kisebbségiekkel.

Solymos László, a Most-Híd parlamenti frakciójának elnöke az MTI-nek elmondta: a pártot a tárgyalások során az vezérelte, hogy minél többet meg tudjanak menteni "abból, amit az elmúlt két év során sikerült kiépíteni." A. Nagy László kinevezett kisebbségügyi kormánybiztos az általa betöltendő poszttal kapcsolatban hangsúlyozta: minden kisebbség képviselője kíván majd lenni.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint a kisebbségügyi kormánybiztos statútumának ilyen formában való jóváhagyása beigazolta a párt azon félelmeit, hogy a szlovákiai magyarok kormánybiztos helyett egy "önálló döntéshozói jogkörök nélküli kirakati bábut" kaptak.

Öllös László politológus a statútummal kapcsolatban azt mondta: a kormánybiztos "lecsupaszított" jogkörei jelentős visszalépést jelentenek az emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyetteséhez képest. Hozzátette: a kormánybiztos posztjának létrehozása külpolitikai szempontból "jót tesz" a szlovák kormánynak, mivel "van mire mutogatnia. Valamit létrehozott, holott ez csak a korábbi helyzet összezsugorítása".

A kormánybiztos posztjának létrehozását megelőzően Robert Fico kabinetje úgy döntött, hogy nem tölti be, illetve megszünteti az emberi jogi és kisebbségi miniszterelnök-helyettes posztját.  • Vennék
  • Hírek