Endre, Elek
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Erősödik az euroszkepticizmus Németországban

2012.06.13. 06:35

A németek kétharmada azt kívánja, hogy Görögország lépjen ki az euróövezetből – derült ki egy Berlinben szerdán nyilvánosságra hozott felmérésből. A YouGov közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka annak a nézetnek adott hangot, hogy Athénnak ki kellene válnia az eurórégióból. A németek mindössze 17 százaléka foglalt állást Görögország euróövezetben maradása mellett.

Görögországban vasárnap tartanak parlamenti választásokat. A tét az országnak nyújtott nemzetközi hiteltámogatás fejében vállalt takarékossági, illetve reformirány és közvetve az euróövezeti tagság jövője.

Rendkívül szkeptikusan látják a németek az Európai Unió és a közös valuta jövőjét. A felmérésből kitűnt, hogy egy esetleges referendumon csak egy szűk többség, mindössze 52 százalék szavazna Németország változatlan uniós tagsága mellett. 29 százalék viszont amellett tenné le a voksát, hogy az ország lépjen ki az unióból.

Minden ötödik német azzal számol, hogy az euró nem éli túl az elkövetkező 10 évet, és a tagállamok újból régi nemzeti valutájukat vezetik be. A felmérés kapcsán szakértők arra emlékeztettek. az euroszkepticizmus tekintetében Németország Franciaország és Finnország mögött a harmadik az uniós tagállamok sorában.