Elhunyt Szaúd-Arábia trónörököse

2012.06.16. 13:54

Elhunyt Najef bin Abd el-Azíz Ál Szaúd, Szaúd-Arábia 79 éves trónörököse, akit április óta rákkal kezeltek egy külföldi kórházban, de azt nem közölték, hogy pontosan hol. Najef 1933-ban született, és az országot alapító Abd al-Azíz király 23. fiúgyermeke volt. Halk szavú embernek ismerték, azonban számos alkalommal felhívta magára a figyelmet: 2002-ben például azt nyilatkozta, hogy a szeptember 11-i támadásokból a cionisták húzták a legnagyobb hasznot, mivel sikerült a világot az iszlám vallás és az arabok ellen hangolniuk – számol be a Sky News.

Najef bin Abdul-Aziz Ál Szaúd Rijádban, 2007. júliusában
Najef bin Abdul-Aziz Ál Szaúd Rijádban, 2007. júliusában
Fotó: Hassan Ammar

Szaúd-Arábia jelenlegi királya, a 2005 óta uralkodó Abdulláh már két utódját is túlélte, noha 88 éves és maga is súlyos betegségekkel küszködik. A most elhunyt trónörökös a király féltestvére volt. Najef korábban az uralkodó több korábbi intézkedését is bírálta, például elítélte a muzulmán társadalom nyitottságát elősegítő intézkedéseit.

Najef halála az öröklési kérdések mellett diplomáciai gondokat is felvet, hiszen az ország kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak, a jó kapcsolatot pedig az USA a jövőben is mindenképpen meg akarja őrizni. Az új trónörökösnek az országot alapító Abd al-Azíz fiai közül kell kikerülnie, akik mind testvérei, vagy féltestvérei a jelenlegi királynak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport