Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Lezuhant egy műrepülő Idahoban

2012.06.16. 11:14

Lezuhant egy műrepülő a kelet-idahoi Legacy Air Show légibemutatón. Meghibásodása után a gép egy golfpálya területére zuhant. A pilóta, Buck Roetman megúszta a balesetet, a helyi újság szerint csak a bokáját törte el, a nézők közül senki sem sérült meg. A légibemutató illetékes tisztviselője arról számolt be, hogy a gép elvesztette az erejét, majd a pilóta kelet felé próbált haladni, nehogy a közönségre zuhanjon, így jutott végül a golfpálya fölé – írja a helyi Standard Journal. A baleset okait még vizsgálják.

A balesetben egy vörös Aviat Eagle II. típusú kétfedelű gép semmisült meg. A típust a hetvenes évek vége óta gyártják az Egyesült Államokban, és kifejezetten műrepülésre és bemutatózásra tervezték. Tavaly a típusból két gép is odaveszett hasonló balesetekben: júniusban egy lengyel légibemutatón a Visztulába zuhant egy Eagle, míg októberben Brazíliában zuhant le egy másik. A pilóták mindkét esetben belehaltak a balesetekbe.

A minden évben megrendezésre kerülő Legacy Air Show rendkívül népszerű a műrepülő pilóták körében. Az baleset ügyében nyilatkozó tisztviselő szerint az Egyesült Államok minden részéről érkeznek a helyszínre vállalkozó szellemű pilóták. A legutolsó nagyobb légibemutatós baleset még 2011 szeptemberében történt, amikor a híres renoi légi parádén egy lezuhanó P-51-es Mustang 11 embert megölt (a halottak között volt a gép pilótája is), hetvenet pedig megsebesített.