Ellenzékiek szerint vérfürdőt rendez a szíriai hadsereg Homszban

2012.06.17. 18:20

Legalább tizenegy ember meghalt és több tucat megsebesült a szíriai lázadók erősségének számító Homszban, amelyet a szíriai hadsereg vasárnap ismét tüzérséggel lőtt - közölték ellenzéki aktivisták. A városnak mintegy 85 százaléka tüzérségi tűz alatt áll. Több tucat sebesült nem kap ellátást, mert a kórházakat civil ruhás, az Aszad-rezsim oldalán álló fegyveresek ellenőrzik - mondta a Reutersnek egy Abu Imad nevű aktivista.

Egy másik helybéli, Mohammad al-Homszi szerint "nem beszélhetünk valódi harcról Homszban, mert a hadsereg elvágta egymástól az egyes lakónegyedeket, és szisztematikusan lerombolja őket tüzérségével".

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint az egy hete ostrom alatt álló Homszban nagyon súlyos a humanitárius helyzet. A központ felszólította az ENSZ-t, hogy avatkozzon közbe és evakuáljon több mint ezer családot, amelyeknek veszélyben az életük. A szervezet arról is beszámolt, hogy több tucat sebesült nem kap gyógyszert és orvosi ellátást.

A londoni központ és a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű csoport szerint komoly, eddig négy ember halálát okozó összecsapások voltak a rendszer ellen lázadók és a katonaság között a szíriai főváros Mleiha nevű negyedében. A lázadók katonai ellenőrző pontot támadtak meg a központi Hama tartományban és legalább három katonát megöltek. Összecsapások voltak az északi Idlib és Aleppo tartományokban, valamint a déli Daraa tartományban. Az LCC húszra, a londoni központ tizennégyre tette az összecsapások vasárnapi áldozatainak számát.  • Bérelnék
  • Bankszámla