Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

A vártnál sokkal nagyobb a kár a krasznahorkai várban

2012.06.18. 19:21

A krasznahorkai vár felújításának költségeit jelenleg 15 millió euróra becsülik, ez csaknem kétszerese a tűzvész után becsült kárnak, mondta Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nem végleges adatokra hivatkozva.

A szlovák szaktárca vezetője a krasznahorkai várnál tartott sajtótájékoztatót száz nappal azután, hogy tűzvész pusztított a szlovák nemzeti örökség részét képező 13. századi építményben. A márciusi becslések 8 millió euróra tették a keletkezett kárt, ebből 7 millió euróra az épületben és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt. Hamarosan befejeződik a károk felmérésének végső szakasza, utána derül majd ki az is, hogy mekkora lesz az az összeg, amelyet a biztosító a helyreállítás költségeiből téríteni fog, hangoztatta a miniszter.

Madaric azt mondta, hogy a tetőszerkezet felújításának második szakasza július második felében kezdődhet meg, és a tervek szerint az év végéig sikerül majd befejezni a munkálatokat. Azzal számolnak, hogy az alsó és a középső várat a jövő szezonra már megnyithatnák a látogatók előtt.

A tárca vezetője a felújítással kapcsolatban türelemre intett, rámutatva arra, hogy nemcsak a tetőt, de a várfalak bizonyos részeit is fel kell újítani, ez pedig meglehetősen időigényes, mivel a munkálatokat az eredeti módszerekkel, eredeti alapanyagok felhasználásával végzik majd. Hozzátette, felmerült olyan elképzelés is, hogy a helyzetet kihasználva a vár érintett részeit nem a tűzvész előtt ismert, hanem még régebbi formájára állítsák vissza.

Több más – a vár felújítására – indított gyűjtés mellett a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) által meghirdetetett közadakozás is tovább zajlik. Rastislav Pudelka a SNM vezérigazgatója szerint erre a számlára eddig 104 ezer euró gyűlt össze.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlenségeokozott tüzet. A vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. A műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni.