Virgil
0 °C
3 °C

Külön státusz kapnak a Facebookon szexuális bűnözők

2012.06.21. 22:49

Fel kell tüntetniük bűnügyi adataikat a közösségi oldalakon a szexuális bűnözőknek és gyermekmolesztálóknak egy most elfogadott louisianai törvény szerint - írja a CNN. Az augusztus elsején hatályba lépő törvény az államban eddig is érvényben levő szexuális bűnözőkre vonatkozó szabályozást terjeszti ki az internetre, ami szerint a szexuális bűnözőknek a közvetlen szomszédiak és a lakóhelyük szerint illetékes iskolai körzet mellett a közösségi oldalak adatlapjain is be kell jelenteniük bűnügyi státuszukat.

A törvényt benyújtó Jeff Thompson képviselő számos ügyvéddel és a kerületi ügyésszel is konzultált a jogszabály szövegeszése közben, mert tavaly a szövetségi bíróság már visszadobott egy törvényt, ami teljesen eltiltotta volna a szexuális bűnözőket az internet használattól.

A Facebook szerint a törvénynek nem lesz tényleges hatása, hiszen felhasználási feltételei eddig is kitiltották az oldalról a szexuális bűnözőket, a jogszabály Thompson képviselő szerint is inkább egyfajta biztonsági intézkedés.

A törvény megszegői kettőtől tíz évig terjedő szabadságvesztésre és ezer dolláros pénzbírságra számíthatnak. A visszaesőket öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel és háromezer dolláros pénzbüntetéssel sújtják.

A szexuális bűnözőket számos amerikai államban kötelezik, hogy a hatóságoknál jelentsék be az e-mail címüket, az IP-címüket és a közösségi oldalakon használt felhasználói neveiket. Néhány államban ennél is szigorúbban szabályozás van érvnyben: Texasban és Illinois-ban a szexuális bűnözők egyáltalán nem regisztrálhatnak a közösségi oldalakra.