Eltűnt egy török katonai gép Szíria partjainál

2012.06.22. 17:32

Törökország pénteken bejelentette, hogy megszűnt minden kapcsolata az egyik katonai repülőgépével a Földközi-tenger délkeleti partvidékén – írja a BBC. Egy tévéállomás szerint a harci gép szíriai felségvizeken lezuhant.

A CNN Turk hírtévé azt közölte, hogy Törökország kapcsolatba lépett a szíriai hatóságokkal, hogy engedélyt kapjon pilótái felkutatására. Az információt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

A török hadsereg egy közleményében arról számolt be, hogy kutatás indult a pilóták a megtalálására. A gép a kelet-törökországi, Szíriával határos, Malatya tartomány Erhac repülőteréről szállt fel, nem sokkal később eltűnt a radarokról, és megszakadt vele a rádiókapcsolat.

Az F-4-es típusú vadászgép fedélzetén két pilóta volt – közölte az Anadolu török hírügynökség, amely idézte Ulvi Sarant, Malatya tartomány kormányzóját. A két pilóta sorsáról egymásnak ellentmondó hírek érkeztek. Az egyik szerint kimentették őket, a másik szerint még folyik a felkutatásuk.

Egy libanoni székhelyű, Irán-barát tévéállomás, az el-Majádín török forrásokat idézve azt állította, hogy a gépet a szíriai légvédelem a török határ közelében lelőtte. Ezt a hírt sem erősítették meg.

Válságtanácskozás Ankarában

A török kormányfő a vezérkar főnökét és több minisztert a Szíria partjainál eltűnt repülőgép miatt pénteken válságtanácskozásra hívta össze – közölte az Anatolia hírügynökség. A megbeszélésen Recep Tayyip Erdogan kormányfő, Necdet Özel vezérkari főnök, Idris Naim Sahin belügyminiszter, Ahmet Davutoglu külügyminiszter, Ismet Yilmaz védelmi miniszter és Hakan Fidan, a titkosszolgálatok főnöke vesz részt.

Elnézés

A BBC a török hírügynökségre hivatkozva azt jelentette, hogy Damaszkusz bocsánatot kért a török harci repülőgép lelövéséért.  • Tippek
  • Hírek