Kormányhű szíreket gyilkoltak meg

2012.06.22. 15:29

Legalább 26 kormányhű személyt raboltak el és öltek meg egy rajtaütés során Szíriában – közölte pénteken egymástól függetlenül a szíriai állami média és egy jogvédő szervezet. Az állami tévétársaság „brutális terrorista vérfürdőnek” nevezte az esetet, a híradás szerint az áldozatokat megcsonkították.

A Nagy-Britanniában működő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR, francia rövidítése: ODSH) nevű jogvédő szervezet szerint az Aleppo tartományban elkövetett vérengzés áldozatai milicisták voltak. A londoni székhelyű jogvédő szervezet hozzátette, hogy a kormányerők az érintett területen több települést lövettek az elmúlt napokban.

Ezzel párhuzamosan aktivisták azt közölték a Reuters hírügynökséggel, hogy a hadsereg tüzet nyitott a Bassár el-Aszad elnök ellen tüntetőkre Aleppóban, a gépfegyveres támadásban legalább tízen meghaltak.

A SOHR arról is beszámolt pénteken, hogy további négy magas rangú katonatiszt dezertált a szíriai hadseregből. Egy, a szervezet által nyilvánosságra hozott videó szerint két ezredes és két dandártábornok hagyta ott a sereget.

A csoport szerint a dezertálás csütörtökön történt, azon a napon, amikor egy gyakorlórepülésen részt vevő szíriai ezredes Mig-21-es vadászgépével a szomszédos Jordániába menekült, ahol politikai menedéket kért és kapott a helyi hatóságoktól.

Pénteken Homszban folytatódtak a súlyos összecsapások a kormányerők és a felkelők között, aktivisták szerint a hadsereg újra lövette a várost.

A településen csütörtökön legalább 168 halálos áldozatot követeltek a harcok, ez volt a legvéresebb nap Szíriában április 12-e óta, amikor elvileg életbe kellett volna lépnie a Kofi Annan nemzetközi megbízott által tető alá hozott tűzszünetnek. A rossz biztonsági helyzet miatt a vöröskereszt csütörtökön feladta a próbálkozást, hogy kimenekítse Homszból a sebesülteket és a civileket.

Helyi aktivisták szerint a városban „katasztrofális állapotok” uralkodnak, a lakosság nagy része már elhagyta a települést, az ott ragadtak pedig megpróbálnak kitörni az ostromgyűrűből. A hónapok óta tartó ostrom során Homsz infrastruktúrájának hetven százaléka elpusztult – közölte egy aktivista az AFP hírügynökséggel.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) pénteki jelentése szerint a közel-keleti országban másfél millió ember szorul humanitárius segélyre, a nemzetközi segélyszervezeteknek azonban jelentős nehézségeket jelent a rászorulók elérése. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) június közepéig 461 ezer szíriainak nyújtott élelmiszersegélyt, a szervezet júliusra 850 ezer rászorulóhoz akar eljutni.

Eddig 86 ezer szíriai menekültet vettek nyilvántartásba a szomszédos Törökországban, Jordániában, Libanonban és Irakban.

Törökország 12 szíriai tábornokot fogadott be

Törökország több mint 32 ezer szíriai állampolgárt fogadott be, köztük Bassár el-Aszad szíriai elnök 12 tábornokát – közölte pénteken Selcuk Ünal török külügyi szóvivő. Szavai szerint a szíriai tábornokok az ország vendégeiként tartózkodnak Törökország területén.

A szóvivő cáfolta, hogy Törökország fegyvereket szállítana a szíriai lázadóknak, mint ahogy azt a The New York Times csütörtöki számában írta.

Az amerikai napilap úgy értesült, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynökei felügyelik a szíriai lázadók részére történő fegyverszállításokat. Céljuk annak biztosítása, hogy a fegyverek ne kerüljenek az al-Kaida tagjainak kezébe. A lap amerikai illetékesekre és arab felderítő szolgálatok tagjaira hivatkozó írása szerint a fegyvereket Törökország, Szaúd-Arábia és Katar vásárolja, és egy ellenzéki hálózat közreműködésével juttatják át a határon. Selcuk Ünal a cikkre reagálva kijelentette, hogy mostanáig ezek az adatok nem nyertek megerősítést.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla