Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A szexis orosz kémnő kollégáját fogták el Hágában

2012.06.25. 20:45 Módosítva: 2012.06.25. 20:58

A német szövetségi ügyészség egy orosz kémet tartoztatott le Hágában, közölte a hétvégén a Focus német magazin. A gyanú szerint a 60 éves Raymond P. nevű diplomata 450 titkos német kormányzati dokumentumot adott el egy marburgi házaspárnak 90 ezer euróért (kb 26 millió forint).

anna chapman facebook08083300--350x600
Anna Chapman

A férfi nyomára valószínűleg a tavaly októberben Marburgban letartóztatott házaspár kihallgatása után bukkantak. Az Andreas és Heidrun A. néven szereplő házaspár hamis papírokkal és hamis identitással élt Németországban. Elfogásukkor hamis osztrák útlevelet találtak náluk és azt állították, hogy Dél-Amerikából származnak. A marburgi házaspár a német ügyészség szerint az orosz titkosszolgálatnak dolgozott.

A Focus szerint a magát háziasszonynak kiadó Heidrun A.-t tavaly a német titkosszolgálat tetten érte, amint kódolt moszkvai rádióadásokat fejt meg. Az akkor szerzett információk alapján a  ügyészség úgy látja, rajtuk kívül még több titkos ügynöke is működik az orosz titkosszolgálatnak Németországban.

A német lap szerint a most letartóztatott diplomata és a marburgi házaspár is ahhoz az orosz ügynökhálózathoz tartozik, amelynek a 2010-ben az Egyesült Államokban leleplezett szexis orosz kémnő, Anna Chapman is tagja volt. Miután Anna Chapmant kiutasították az Egyesült Államokból, egy ideig tévéműsort vezetett Oroszországban, az utóbbi időben pedig főleg modellkedéssel foglalkozik.