Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Obama: a kongresszus blokkolja a bevándorlási kérdés megoldását

2012.06.25. 19:19
A bevándorlási kérdés megoldásának akadályozásával vádolta meg a kongresszust pénteken Barack Obama amerikai elnök.

Obama spanyolajkú vezetők tanácskozásán szólalt fel Floridában, s először foglalt állást a kérdésben azután, hogy egy hete megígérte: az illegális bevándorlók gyermekeit az esetek többségében megkímélik a kitoloncoltatástól.

Az amerikai elnök rámutatott, hogy a kérdésre nem technikai megoldások hiánya, hanem a republikánusok ellenállása miatt nem sikerült megnyugtató megoldást találni. Hangsúlyozta, hogy korábban kétpárti egyeztetések folytak a problémakörről, de az ellenzéki pártot "egy kis frakciója" - ezzel az ultrakonzervatív Tea Party mozgalomra utalt - eltávolította a tárgyalóasztaltól, csakúgy, mint a gazdasági kérdések ügyében.

A tanácskozáson egy nappal korábban felszóló Mitt Romney, a Republikánus Párt leendő hivatalos elnökjelöltje jelentősen enyhített a bevándorlással kapcsolatban az előválasztási viták során képviselt álláspontján. Romney, akinek támogatottsága a spanyolajkú szavazók körében jelentősen elmarad Obamáé mögött, ezúttal azt hangoztatta, hogy meg kell találni a hosszú távú megoldást a bevándorlásra, és egyúttal meg kell találni az útját az Egyesült Államokban tartózkodó munkavállalók státusának legalizálására.

Romney azt állította, hogy Obama kormányzása alatt csökkent a latinók életszínvonala.

Obama emlékeztette a konferencián a spanyolajkú közösség vezetőit, hogy Romney kilátásba helyezte annak a törvénytervezetnek a megvétózását, amely lehetővé tenné, hogy a bevándorlók főiskolán tanuló vagy a fegyveres erőkben szolgáló gyerekei elnyerjék az amerikai állampolgárságot.

Obama előtt néhány órával, ugyanezen a fórumon, Marco Rubio republikánus floridai szenátor "kiegyensúlyozott megközelítést" és kétpárti együttműködést sürgetett a bevándorlásügy reformjával kapcsolatban. A kubai származású Rubio - akit a volt elnökjelölt-aspiráns Tim Pawlenty mellett sokan Romney potenciális alelnökjelöltjeként emlegetnek - hangsúlyozta, hogy sem az illegális bevándorlók tömeges kitoloncolása, sem az általános amnesztia nem lehet megoldás. Mint mondta, azt valahol középen kell megtalálni.

A republikánusok által túlzott engedékenységgel vádolt Obama-kormányzat több illegális bevándorlót toloncoltatott ki, mint George W. Bush kormánya.

Elemzők szerint a spanyolajkúak szavazatai nem lesznek jelentős befolyással a pártok támogatottságára abban a kilenc "csatatérállamban", amelyek a múltban hol a demokraták, hol a republikánusok mellé álltak, és amelyekben valószínűleg eldől majd a novemberi amerikai elnökválasztás.