Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Bűnpártolással gyanúsítják Năstase orvosát

2012.06.26. 10:52 Módosítva: 2012.06.26. 11:15

Bűnpártolással gyanúsította meg a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Serban Bradisteanu főorvost, a Floreasca-kórház szívsebészeti klinikájának vezetőjét, aki lőtt sebbel kezeli a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnököt.

A DNA a főorvoson kívül három rendőrt is bűnpártolással gyanúsít: az elítélt szerdai meghiúsult letartóztatásán részt vevő két rendőr egyikét és két rendőrségi vezetőt. A sebészt és a három rendőrt román hírtelevíziók szerint az elítélt letartóztatásának akadályozásával gyanúsítják, és berendelték őket a DNA-hoz kihallgatásra.

A korrupcióért két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Năstasét mindeddig nem rabosították, hanem szerda óta a Floreasca-kórházban ápolják, mivel letartóztatásakor öngyilkosságot kísérelt meg, egy lőfegyverrel meglőtte magát.

Năstase 2004-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke volt, és az ugyanabban az évben tartott választásokon államelnökjelöltként szállt versenybe. Az ügyészek szerint a politikus funkcióját felhasználva rávette a Bákó megyei építkezési felügyeletet, hogy szervezzen szakmai tanácskozást építkezési cégek számára. Ez utóbbiaktól a szervezők részvételi díjat gyűjtöttek, amelyet lényegében Năstase kampányának finanszírozására fordítottak.

Năstasét decemberben felmentették első fokon egy másik korrupciós perben. Abban az ügyben a vádhatóság azt állította: Năstase kormányfőként azért nevezte ki 2000-ben Ioan Melinescut a pénzmosásellenes hivatal élére, hogy az megakadályozhassa a Năstase felesége elleni vizsgálatot egy vitatott örökség kapcsán.

A politikus pályafutásáról nemrég írtunk,a cikket itt lehet elolvasni>>>