Felfüggesztették Timosenko tárgyalását

2012.06.26. 17:44

A Legfelsőbb Bíróság elhalasztotta Julija Timosenko egykori ukrán miniszterelnök fellebbezési kérelmének tárgyalását. A kijevi Legfelsőbb Bíróság döntése szerint a meghallgatást el kell halasztani mindaddig, amíg az orvosi vizsgálatátok meg nem állapítják, hogy Timosenko alkalmas az eljáráson való részvételre. A tárgyalás folytatását július 12-re tűzték ki – írja a Reuters.

Hasonló döntést hozott a bíróság hétfőn, amikor a volt miniszterelnök adócsalási ügyével kapcsolatos tárgyalást napolták el július 10-ig. A Reuters szerint a halasztásokban az is közrejátszott, hogy a Timosenko-ügy rossz fényt vet Viktor Janukovicsra, Ukrajna jelenlegi miniszterelnökére, valamint a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa Bajnokságra is. A bajnokság hivatalosan július elsejéig fog tartani, jelen döntés szerint addig a Timosenko ügyben semmiféle fejlemény nem várható.

Julija Timosenko jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti, amit hivatali visszaélésért róttak ki rá még 2011-ben. Az ítélet ellen Timosenko fellebbezett, ezt a meghallgatást halasztották el kedden. A hétfőn megindult második tárgyalás vádjai szerint Timosenko 1996 és 2000 között az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég vezetőjeként állítólag adócsalást és sikkasztást követett el. A Kommerszant Ukraina című lap nyilvánosságra hozta hétfőn a vádirat kivonatát, amely szerint a Timosenko vezette magánvállalat több mint 30 millió hrivnya (körülbelül 850 millió forint) kárt okozott az államnak, Timosenko pedig több mint 681 ezer (20 millió forintnyi) hrivnya adót nem fizetett be.  • Tippek
  • Hírek