Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Moszkva félmilliárd dollárért szállít fegyvereket Szíriának

2012.06.26. 19:11
Oroszország a nemzetközi nyomás ellenére sem hagy fel a fegyverexporttal, Putyin szerint a fegyvereket nem lehet felhasználni a polgárháborúban. Az Egyesült Államok és Izrael szerint aggályos lehet a szíriai vegyi fegyverek sorsa az Asszád-rezsim bukása után. Közben Damaszkusz környékén minden eddiginél súlyosabb harcok dúltak kedden.

Csak idén 500 millió dollár értékben szállít fegyvereket Szíriának Oroszország. A Reuters szerint légvédelmi rakétarendszerek, helikopterek és vadászgépek várnak leszállításra az Asszád-rezsim részére, annak ellenére, hogy a fegyverszállítások leállítása miatt erős nemzetközi nyomás nehezedik Moszkvára.

A leszállításra váró fegyverek között 12 korszerű MIG-29-es vadászgép is van, valamint felújított MI-25-ös harci helikopterek. Ezeken kívül folytatódik azoknak a légvédelmi rakétáknak a leszállítása, amiknek az eladását még 2010-ben kezdték meg. Ezekkel az eszközökkel Szíria légvédelme erősebb lesz, mint a líbiai volt a NATO-légicsapások megkezdésekor.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az Oroszország által exportált fegyverek nem használhatóak fel egy polgári konfliktusban. Szergej Lavrov külügyminiszter úgy nyilatkozott, a védelmi fegyverek értékesítéséről szóló szerződéseket már jóval a polgárháború kirobbanása előtt megkötötték. Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter szerint azonban az orosz nyilatkozatok „nyilvánvalóan hamisak”.

Vegyi fegyverek miatt aggódik az USA

A Christian Science Monitor szerint aggályos, hogy az Asszád-rezsim jelentős mennyiségű vegyi fegyver felett is rendelkezik. Erről az Egyesült Államok és Izrael szakértői is meg vannak győződve. Jelenleg Szíriában lehet az egyik legnagyobb vegyi fegyver készlet a világon. A lap szerint a rezsimnek szarin és VX gáz, valamint az ezek célba juttatására alkalmas föld-föld rakéták, például Scud komplexumok is rendelkezésre állnak.

„Ez az ismeretlen terület. Sosem fordult még elő, hogy egy véres etnikai polgárháború hatására összeomoljon egy olyan rendszer, amely ilyen nagy mennyiségű vegyi fegyver készletekkel rendelkezik” – mondta Charles Blair, az Amerikai Tudósok Szövetségének munkatársa.

A fő gondot az jelentheti, hogy az al-Kaida esetleg megpróbálja megszerezni a szír készleteket. Afganisztánban lefoglalt dokumentumok szerint a terrorszervezet már a kilencvenes években is arra törekedett, hogy vegyi fegyvereket hozzon létre, vagy szerezzen be. 2009-ben egy brit bulvárlap cikke arról számolt be, hogy egy algériai al-Kaida kiképzőtáborban negyven milicista halt meg, miután a bubópestissel folytattak kísérleteket.

Komoly harcok dúlnak a főváros körül

Aktivisták jelentései szerint Damaszkusz külső területein minden eddiginél súlyosabb harcok voltak kedden. 38 civil és 24 katona vesztette életét a harcokban. A szír állami hírügynökség, az SANA szerint „fegyveres terrorista csoportok” blokkolták a Damaszkuszból Bejrútba vezető régi főutat. Közlésük szerint az összecsapásokban megöltek tíz terroristát, többet letartóztattak, valamint rakétavetőket, mesterlövész puskákat és géppuskákat zsákmányoltak. Az aktivisták arról számoltak be, hogy a külvárosban tankok és páncélozott járművek harcoltak a felkelőkkel. A hadsereg egy páncélost elveszített a harcokban. Hétfőn százan vesztették életüket Szíriában, köztük 65 civil.