Lemondott önkormányzati képviselői tisztségéről Szász Jenő

2012.06.27. 17:30

Lemondott a székelyudvarhelyi városi tanácsban szerzett képviselői tisztségéről Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke. A pártelnök a városi tanács alakulóülésén jelentette be, hogy lemond mandátumáról, és átadja önkormányzati képviselői helyét a listán utána következő jelöltnek. Döntését azzal magyarázta, hogy az elkövetkező időszakban az országos politikára kíván összpontosítani.

Szász Jenő
Szász Jenő
Fotó: Haáz Sándor

Szász Jenő elmondta: a június 10-én tartott önkormányzati választások eredményei erősítették meg benne az érzést, hogy nagy bajban van az erdélyi magyar közösség. Székelyföldön még számbeli többségben van, de mentalitása tekintetében itt is „elszórványosodott”. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önfeladó politizálása oda vezetett, hogy ma már semmifajta kiállást nem vállaló közösség lettünk. Semmit nem vállalunk, amiért konfrontálódni kellene a román többséggel” – értékelte a helyzetet az MPP elnöke.

Hozzátette: az elmúlt években a román Demokrata Liberális Párt (PDL) az RMDSZ-szel közösen folytatta „népnyúzó politikáját”, de míg a választásokon a román választók ezért megbüntették a PDL-t, a magyarok „pajzsra emelték” az RMDSZ-t. „Bátorító munkába kell kezdeni, hogy felejtsük el önfeladó magatartásunkat” – jelentette ki Szász Jenő, aki úgy vélte, ha kivonul a helyi politikából, több ideje lesz erre a munkára.

Szász Jenő 1996 és 2008 között volt Székelyudvarhely polgármestere. A június 10-i önkormányzati választáson alulmaradt a városvezetői tisztséget 2008 óta betöltő Bunta Leventével, az RMDSZ jelöltjével szemben. A 19 tagú székelyudvarhelyi tanácsban az RMDSZ 11, az MPP öt és az Erdélyi Magyar Néppárt három képviselője jutott be.  • Tippek
  • Árfolyam