Szerbia: szocialisták alakíthatnak kormányt

2012.06.28. 15:40
Meglepetésre a szerb szocialisták vezetőjét bízta meg kormányalakítással Tomislav Nikolić államfő csütörtökön. Az új kabinet Nikolić nacionalista pártjának bevonásával jöhet létre, ez azonban kétségessé teheti Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatának továbbvitelét.
Tomislav Nikolić (balra) és Ivica Dačić (jobboldalt középen)
Tomislav Nikolić (balra) és Ivica Dačić (jobboldalt középen)
Fotó: Marko Djurica

Tomislav Nikolić belgrádi hivatalában fogadta ot, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) vezetőjét, aki kormányalakítási megbízást kért és kapott az államfőtől.

Az SPS ugyan csak a harmadik helyen végzett a május elején rendezett szerb parlamenti választásokon, de az új összetételű törvényhozásban kialakult erőviszonyok miatt az új kabinet megalakításakor megkerülhetetlen tényezővé vált: nélküle sem Nikolić pártja, a választásokon győztes, nacionalista Szerb Haladó Párt, sem az előző államfő, a Nyugat-barát Boris Tadić vezette Demokrata Párt (DS) nem alakíthat kormányt. Tadić és Dačić pártja az előző parlamenti ciklusban együtt kormányzott és a választások után is tárgyalt az új kabinet létrehozásáról, de az SPS végül elutasította a DS ajánlatát a közös kormányzás folytatásáról.

Nikolić a megbeszélés után elmondta, Dačićék meggyőzték arról, hogy az általuk vezetett választási szövetség képes biztosítani a (kormányzáshoz szükséges) parlamenti többséget. Az államfő hozzátette, hogy a többséget az SPS vezette pártszövetség, az SNS és egy harmadik párt, a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) fogja alkotni.

Ha Dačić vezetésével alakul meg az új szerb kormány, úgy a szerb szocialisták első ízben térnek vissza a kabinet élére Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nacionalista, Nyugat-ellenes rendszerének 2000-es megdöntése óta. A 47 éves Dačić a Milosevic-korszakban az SPS szóvivője volt.

Dačić újságíróknak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy soha nem akart miniszterelnök lenni, a májusi elnökválasztáson pedig - amelyet meglepetésre Nikolić nyert meg Tadićcsal szemben - nem Nikolićra, hanem Tadićra adta voksát, a "nép azonban másképp döntött".

Boris Tadić úgy reagált, hogy Dačić a Demokrata Párttól nem kapta volna meg a miniszterelnöki tisztséget, a DS ebbe nem egyezett volna bele, mert nem hisz abban, hogy az SPS ebben a pillanatban elég jól irányítaná az államigazgatást és a kormányt.  • Tippek
  • Hírek