Orsolya
9 °C
21 °C

Szexuális zaklatásokat vizsgál az amerikai légierő

2012.06.29. 21:08

31 női tanoncot zaklattak szexuálisan a kiképzők az Egyesült Államok legnagyobb pilótaképző bázisán, Texasban. A légierő folyamatban lévő vizsgálata szerint 2009 óta több oktató követett el szexuális bűncselekményt a növendékek ellen, beleértve a nemi erőszakot és a szexuális zaklatást. Közülük hat ellen tettek feljelentést az áldozatok. Az egyik megvádolt oktató már elismerte bűnösségét, ő tíz növendék zaklatásáért felelős – számolt be az ABC News.

A texasi támaszponton mintegy 500 kiképzőtisztet foglalkoztatnak, és több mint 35 000 növendék megy keresztül a kezükön, akiknek a 22 százaléka nő. Edward Rice altábornagy, a légierő kiképzésért felelős osztályának parancsnoka elmondta, az érintett oktatók a 331. kiképzőszázad állományából került ki, de a bázison állomásozó másik nyolc egység a jelek szerint nem érintett az ügyben. Az altábornagy a viselkedésüket „elfogadhatatlan mértékű kötelességszegésnek” nevezte.

A légierő először tavaly nyáron szerzett tudomást a szexuális kihágásokról, amikor egy női újonc arról számolt be, hogy a kiképzői bántalmazták. Később három újabb beszámoló érkezett a 331. század oktatóiról. Rice elmondása szerint a légierő az eset után széleskörű felmérést fog kezdeni, hogy kiderítsék, a kiképzőközpont volt hallgatói tudatában voltak-e a kihágásoknak. Ez azt jelenti, hogy 35-70 000 pilótát kell majd kihallgatniuk a vizsgálat ideje alatt.