Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Elengedték a Nemzetközi Büntetőbíróság munkatársait

2012.07.02. 22:17
Szabadon engedték hétfőn a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) négy tisztségviselőjét, akiket hetek óta őrizetben tartottak a líbiai helyi hatóságok.

Az ICC megbízottainak szabadon engedését hétfőn a Tripolitól 170 kilométerre délnyugatra lévő Zentenben jelentette be egy sajtóértekezleten Ajmi al-Atiri, annak a dandárnak a parancsnoka, amely fogságban tartja a tavaly novemberben elfogott Szeif al-Iszlám Kadhafit, a néhai Moammer Kadhafi fiát.

A tisztségviselők hivatalos küldöttség tagjaiként éppen azért utaztak az arab országba, hogy a megbuktatott vezető emberiesség elleni bűnökkel vádolt fiával találkozzanak. Köztük van Melinda Taylor ausztrál ügyvéd, akit az ICC rendelt ki a Kadhafi-fiú védelmére, vele utazott Helene Asszaf libanoni születésű tolmács, valamint két férfi munkatársuk.

Június közepén vették őrizetbe őket Zentenben, eleinte házi őrizetbe, majd vizsgálati fogságba helyezték őket. A helyi hatóságok azzal vádolják Taylort, hogy olyan dokumentumokat adott át Szeif al-Iszlám Kadhafinak, amelyek árthatnak a líbiai nemzetbiztonságnak, illetve külföldön élő líbiaiaknak.

Az  ICC tiltakozott a fogva tartás ellen, követelte tisztségviselői szabadon engedését, küldöttséget menesztett Tripoliba, amely tárgyalásokat folytatott az illetékesekkel. Líbiába érkezett Szang Hjun Szong, az ICC elnöke is. Mohammad Abdelaziz líbiai külügyminiszter-helyettes az AFP szerint úgy nyilatkozott, hogy a négy személy szabadon bocsátása a Líbia és a büntetőbíróság között született megállapodás eredménye.

Az ICC és az új tripoli kormány jogi vitát folytat arról, hogy hol állítsák bíróság elé Kadhafi fiát. A hágai testület nem engedi át az eljárást Tripolinak, amíg meg nem győződik arról, hogy Líbia is képes azt igazságosan lefolytatni. Az új líbiai kormány próbálja ugyan kiterjeszteni hatalmát az egész országra, de egyelőre főleg helyi hatalmi központok működnek Líbiában.