18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Letépték a lábkörmeit, sokkolták a péniszét

2012.07.03. 11:57
A Human Rights Watch nemzetközi szervezet a Nemzetközi Büntetőbíróság elé állíttatná a szíriai rezsimet, amely több mint kétszáz volt fogoly elmondása szerint brutálisan megkínzott nőket és gyerekeket is.

A szíriai kormány sokféle módszerrel kínozza polgárait országszerte 27 börtönben, állítja jelentésében a Human Rights Watch (HRW). A szervezet által megkérdezett több mint kétszáz volt rab, köztük nők és gyerekek is horrorisztikus módszerekről, eltűnésekről és önkényes letartóztatásokról beszéltek. A jelentés szerint a rezsim tettei kimerítik az emberiesség elleni bűncselekmények fogalmát, írja a BBC.

A jelentésben olyan nők és gyerekek is beszéltek a HRW-nek, akiket 2011 márciusa óta kínoztak meg. A szervezet szerint minden egyes megkérdezett borzalmas körülményekről, túlzsúfoltságról, és élelemhiányról számolt be. Emellett kényszerítették őket, hogy írják alá, hogy részt vettek kormányellenes tüntetéseken.

000 Nic6088229

A szemtanúk többségét megkínozták, és többen is állították, hogy sok társuk belehalt a kínzásokba a fogság alatt. A megkérdezettek számos módszerről beszámoltak, ezek között elektromos sokkolás, szexuális visszaélések (mind a férfi, mind a női rabok esetében), bottal és ostorral verés, fellógatás és alvásmegvonás mind előfordultak.

Az egyik esetben egy 13 éves fiú azt mondta, hogy három napon át kínozták egy katonai bázison. Áramot vezettek a hasába, a harmadik napon pedig fogókkal letépték a lábkörmeit. A 23 éves Amert meztelenül kikötözték egy lapra, a fejét és a lábait felhúzták, a nemi szervére drótokat kötöztek, és áramot vezettek bele. Elájult, mire magához tért, az egész teste kék-zöld foltos volt a verésektől.

A jelentésben megszólaló egyik volt hírszerzési vezető szerint a rabok kínzásáról szóló parancsok közvetlenül a Bassár el-Aszad elnök környezetével kapcsolatban álló katonáktól érkeztek. A HRW azt akarja elérni, hogy az ENSZ küldjön megfigyelőket a szíriai börtönökbe, emellett a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állíttatná a szíriai vezetést.

000 Nic6024882

Szíria nem ratifikálta az ICC-t létrehozó Római Statútumot, ezért csak akkor lesz a testületnek ítélkezési joga, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa is határozatot hoz erről. Oroszország és Kína ugyanakkor korábban megakadályozták, hogy a BT a szíriai rezsimet felelősségre vonó határozatot fogadjon el.

William Hague brit külügyminiszter szerint ugyanakkor a jelentést egyértelmű figyelmeztetésnek kell venni. Mindent megtesznek majd, hogy az igazságszolgáltatás elé kerüljenek azok, akik emberi jogi bűncselekményeket követnek el.

Június elején az ENSZ adott ki egy hasonló jelentést, amely szerint a szíriai kormányerők gyerekeket kínoztak, majd élő pajzsként használták őket a tankokon, hogy így kerüljék el a támadásokat. A beszámoló szerint tömegesen mészároltak le gyerekeket, de a lázadó erők is a frontvonalban vetettek be gyerekeket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport