Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emberek okozták a fukusimai katasztrófát

2012.07.05. 08:12

A fukusimai nukleáris katasztrófát emberek okozták, erre jutott az ügyben vizsgálódó japán parlamenti bizottság, írja a BBC. A katasztrófát előre lehetett és kellett volna látni, megelőzni, a következményeit pedig mérsékelni lehetett volna hatékonyabb emberi válasszal, mondta ki a bizottság. A jelentés számos súlyos hiányosságot sorol fel mind a kormány, mind az erőművet működtető Tepco reakciójában. Hibáztatják a kulturális szokásokat, a hatalom megkérdőjelezésétől való idegenkedést is.

2011. március 11-én helyi idő szerint 14 óra 46 perckor Japánt a Richter-skála szerinti 9,0-es földrengés rázta meg, és a nyomában támadó szökőár romba döntötte a szigetország északkeleti partvidékét. A szökőár súlyosan megrongálta az atomerőmű három reaktorát, amelyekben magolvadás következett be. Hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezés került a levegőbe és a tengervízbe, és több mint százezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

A bizottságot 2011 májusában állította fel a parlament, az volt a feladata, hogy vizsgálja meg a krízis kezelését, és tegyen ajánlásokat. A zárójelentésben a bizottság elnöke azt írta: hibák sokasága és szándékos hanyagság miatt érte felkészületlenül az erőművet a földrengés és a szökőár. A történteket nem lehet természeti katasztrófának tekinteni, áll a jelentésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!