Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Pena Nieto nyerte a mexikói elnökválasztást

2012.07.06. 17:47

A mexikói választási bizottság elnöke pénteken bejelentette, hogy hivatalosan is Enrique Pena Nieto nyerte a mexikói elnökválasztást - írja a BBC. Az eredményhirdetésre azután került sor, hogy a mexikói elnökválasztás és parlamenti választás szavazatait „logikátlanságok miatt” részlegesen újraszámlálták.

A hétfői, nem hivatalos eredmények szerint az elnökválasztást az országot korábban hetven évig kormányzó, de egy ideje ellenzékbe szorult Intézményes Forradalmi Párt jelöltje, Pena Nieto nyerte 38,15 százalékkal. Ellenfele, a baloldali Manuel López Obrador, Mexikóváros volt polgármestere 31,64 százalékot szerzett.

Obrador mindenféle csalással vádolta ellenfelét, aki szerinte több millió szavazatot vásárolt, illegálisan finanszírozta kampányát, és még a média is őt támogatta. Ezután a választási bizottság vezetője úgy döntött, hogy a 143 ezer szavazóurna közül 78012-nek a tartalmát újraszámolják, csakúgy mint a szenátusra leadott szavazatok 61,3 és a képviselőházra leadott szavazatok 60,3 százalékát is.

Az újraszámolt eredmények szerint Nieto 38,2, míg ellenfele csak 31,5 százalékot szerzett, így most már hivatalosan is Nieto a győztes. Az elnökválasztáson harmadik helyen végzett Josefina Vazquez Mota már elismerte Nieto győzelmét, Obrador ugyanakkor azt nyilatkozta, a választások eredményét a választási ügyekkel foglalkozó bíróságon fogja megtámadni. Nieto szerint az őt ért vádakból semmi sem igaz, és azt tervezi, hogy bepereli az őt rágalmazó ellenfeleit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!