Saját veséjüket árulók ellen indult eljárás Lengyelországban

2012.07.06. 15:21

Illegális szervkereskedelemmel vádoltak meg Lengyelországban 23 embert, akik saját szerveiket, főleg veséjüket interneten akarták értékesíteni.

Mariusz Sokolowski, az országos rendőrkapitányság szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta, hogy az akcióban az ország 80 rendőrparancsnokságának kiberbűnözéssel és emberkereskedelemmel foglalkozó szakértői vettek részt.

A széles körű akció keretében összesen 250 internetes hirdetést ellenőriztek, és 105 személyt hallgattak ki. Közülük 23 személy ellen vádat emeltek, további 66 ember ügyében a bizonyítékként lefoglalt számítógépek átvizsgálása után döntenek.

A rendőrség adatai szerint a hirdetők 95 százaléka saját veséjével kereskedett, néhányan májlebenyt vagy csontvelőt próbáltak eladni, de állítólag egyszer sem került sor átültetésre.

A lengyel törvény a szervek és szövetek eltávolítását szabályozó törvények megszegésén kívül a szervkereskedelemre vonatkozó hirdetéseket is tiltja. Ez utóbbiért akár egy év börtönbüntetés is kiszabható.  • Hírek
  • Hírek