Vencel
13 °C
23 °C

Két tálibbal is viszonya volt, kivégezték

2012.07.09. 08:55
Egy tálib parancsnokkal is viszonya volt egy 22 éves, egy másik tálibbal házas nőnek Afganisztánban, akit ezért kivégeztek a szélsőségesek. Az eset rávilágít az afgán nők helyzetére, amely a tálibok bukása óta sem javult sokat.

Közvetlen közelről, gépfegyverrel lőttek agyon egy 22 éves afgán nőt Parvan tartomány Kimcsok nevű falujában, jelentette a CNN.

Abdul Baszir Szalangi tartományi kormányzó szerint a nőnek két tálibbal is viszonya volt, amit a szélsőséges iszlámisták, hogy mentsék magukat, kivégzéssel rendeztek el. A Daily Mail beszámolója szerint a 22 éves nő a helyi tálib milícia egyik tagjának a felesége volt, de egy tálib parancsnokkal is viszonyba keveredett. Amikor ez kiderült, Szalangi kormányzó szerint "felállítottak egy kamu bíróságot, amely egy óra alatt meghozta az ítéletét". Ezután rögtön kivégezték a nőt.

A gyilkosságról felvétel is készült. Ezen látható, hogy a nő egy szakadék szélén gugol, amikor egy narancssárga turbános férfi mögé lép egy AK-47-essel a kezében és tüzet nyit. A nőt a harmadik golyó találja fejbe, de a férfi még a holttestébe is belelő hatszor. A háttérben több tucat helyi férfi élteti Allahot.

Szalangi kormányzó szerint az afgán rendőrség nyomozást indított az ügyben és még keresi a gyilkosokat. Azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy mikor történt a kivégzés.

Kimcsuk Kabultól nem messze, északra fekszik, nem a tálibok fő területén.

A gyilkosságot az Egyesült Államok és a nemzetközi erők, az ISAF szóvivője is elítélte.

A nők helyzete a tálibok öt éves uralma alatt volt a legrosszabb Afganisztánban, de még mindig az ország egyik legsúlyosabb problémája hátrányos megkülönböztetésük. Nemcsak a szélsőségesek ellenzik a nők szerepvállalását, még a pastu törzsi hagyományok szerint sem igen mutatkozhatnak magukban az utcán, vagy vállalhatnak munkát olyan munkahelyen, ahol férfiak is dolgoznak.

Erre hívta fel a figyelmet a Georgetown Egyetem kutatója, Christine Fair is. "Nagyon fontos, hogy ezt az esetet ne szimplán a talibán kontextusában vizsgáljuk, hanem a nőkkel szemben létező afganisztáni gyakorlat részeként" - nyilatkozta a CNN-nek.