16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Orosz hadihajók tartanak Szíria felé

2012.07.10. 18:44

Több orosz hadihajó is elhagyta a kikötőjét, hogy a Földközi-tengeren, a szír partok közelében hajtson végre hadgyakorlatot. A flottaegységet egy tengeralattjáró-elhárító romboló, az Admiral Csabanyenko vezeti, amivel egy kötelékben hajózik három partraszálló hajó is. Ezek az egységek kedden futottak ki Szeveromorszk kikötőjéből a Barents-tengerre. Velük egy időben indult útnak a Szmetlivij nevű romboló Szevasztopolból, és a Jaroszlav Mudrij a Balti-tengerről – írta a Radio Free Europe.

A hajók jelenleg az egyetlen földközi-tengeri orosz haditengerészeti bázis, a Szíriában lévő Tartus felé tartanak, ahol a tervek szerint üzemanyaggal és ellátmánnyal töltik majd fel őket. A hadihajók fedélzetén tengerészgyalogosok is utaznak. A hajók küldetése előreláthatólag szeptember végéig tart, de az orosz hatóságok cáfolják, hogy a hadihajók elindításának köze lenne a szíriai polgárháborúhoz. A 16 hónapja zajló konfliktus során nem először fordult elő, hogy orosz hadihajók közelítették meg Szíriát. Tavaly év végén az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó vezette a térségbe vezényelt köteléket.

Az Admiral Chabanenko
Az Admiral Chabanenko

Elemzők szerint Moszkva lépése aggasztó lehet a jövőre nézve. Oroszország tegnap jelentette be, hogy beszünteti a szíriai fegyverszállításait, noha korábban több szerződést is kötöttek az Aszád-rezsimmel harci helikopterek felújításáról, vadászgépek és légvédelmi rakéták eladásáról.  • Tippek
  • Hírek