Nándor
3 °C
16 °C

Ötszázhúsz srebrenicai áldozatot temettek el

2012.07.11. 16:15

A srebrenicai mészárlás 17. évfordulója alkalmából újabb 520 azonosított áldozat holttestét temették el szerdán a kelet-boszniai város melletti emlékhelyen, Potocariban. A szertartáson 30 ezren vettek részt.

1995. július 11-én, miután az ENSZ-védelem alatt álló Srebrenicát a boszniai szerb csapatok elfoglalták, a holland békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút válogattak ki, majd lemészárolták őket. A srebrenicai bűntettekről a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék már több esetben kimondta, hogy az népirtás volt.

Barack Obama amerikai elnök a szarajevói amerikai képviselet által szerdán kiadott közlemény szerint bírálta a srebrenicai népirtás tényének tagadására irányuló kísérleteket.

Némi elégtételt jelent a meggyilkolt több ezer áldozat hozzátartozójának, hogy májusban megkezdődött Hágában Ratko Mladicsnak, az 1992-95-ös boszniai háború volt szerb katonai főparancsnokának pere. Mladicsot azzal vádolják, hogy ő vezényelte le az 1995-ös srebrenicai mészárlást. Hágában van Radovan Karadzics is, aki a háború alatt a boszniai szerb államalakulat elnöke volt, és szintén felelőssé teszik a vérontásért.

Potocariban az utóbbi években már eltemették a vérontás 5137 áldozatát. Eddig 7000 srebrenicai áldozat személyazonosságát derítették ki a szakértők, de legalább 200 holttestet valószínűleg soha sem lehet majd azonosítani.

A szerdai megemlékezési ünnepségen a vezető boszniai politikusok mellett jelen volt még többek között Zoran Milanovic horvát kormányfő és Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes is.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerdán Ankarában a szíriai eseményeket a srebrenicai vérontáshoz hasonlította. "A szíriai helyzet lassan olyan képet fest, amely a szarajevói és srebrenicai történésekre emlékeztet. Szíria is számos vérengzést és háborús bűnt követett el" - fogalmazott Erdogan pártjának, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői előtt tartott beszédében.