Albin
0 °C
11 °C

Basescu fáklyával készül a népszavazásra

2012.07.14. 14:18

Ország körüli útra indította szombaton Traian Basescu felfüggesztett román államfő azt az olimpiaihoz hasonló fáklyát, amelyet ő a demokrácia lángjának hív. A támogatói által szervezett kolozsvári nagygyűlésen Basescu elmondta, hogy a fáklyával a július 29-i népszavazás eredményhirdetéséig járják az országot, és ha elveszti a versenyt, a láng kialszik a következő választásokig.

Romániában július 29-én tartják a tisztségéből felfüggesztett államfő leváltásáról kiírt népszavazást. Basescu kijelentette: szerinte nem a személyéről szól a népszavazás, hanem arról, hogy Románia folytatja-e előrehaladását a demokratikus úton, vagy letér erről, és a restauráció kora kezdődik el. A kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetőit a korrupció termékeinek nevezte. Felsorolta azoknak a befolyásos személyeknek a neveit, akiket börtönre ítéltek az elmúlt időszakban a korrupció miatt, és hozzátette, hogy húsz parlamenti képviselő ellen folyik bűnügyi eljárás.

A felfüggesztett államfő arról beszélt: nyolc éve építi Románia presztízsét az Európai Unióban, az USL vezetőinek azonban négy nap elég volt ahhoz, hogy lerombolják ezt a kedvező megítélést. Szerinte az USL kormányzása alatt megkezdődött Románia elszigetelődése. Megkérdezte: ha négy nap alatt eltávolították tisztségükből a legfőbb állami vezetőket, mire számítson a romániai közember?

Basescu szerint az Európai Unió elítélte mindazt, amit az USL kormányra kerülése óta tett, de a kormányzó erők a "népszavazás paplanával" akarják beborítani a történteket. Noha az alkotmánybíróság határozata értelmében a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha a romániai választópolgároknak legalább a fele az urnákhoz járul, Traian Basescu kijelentette, nem akar "a zöld asztalnál" megállapított eredmény alapján elnök maradni. "Ilyen csak a Mitica Ligájában történhet" - utalt a román futballigára, majd hozzátette: az államfőnek legitimitásra van szüksége. "Azt kértem, ne hozzanak abba a helyzetbe, hogy a népszavazás érvénytelenítésével maradjak a tisztségemben. Azt kérem, menjenek szavazni, és mondjanak nemet a restaurációra" - mondta.

A kolozsvári nagygyűlésen a szervezők bejelentése szerint tízezren, a rendfenntartók becslése szerint ötezren vettek részt, többségük a Basescu-párti kampány szervezői kérésének megfelelően, fehér öltözetben.