Vezetőket robbantottak fel egy afgán lagzin

2012.07.14. 08:03

Huszonkét embert ölt meg egy öngyilkos merénylő szombaton Afganisztán északi részén egy lakodalmon. A helyi rendőrség vezetője szerint az Ajbakban, Szamangán tartomány székvárosában elkövetett terrorakciónak hatvan sebesültje van. Meghalt a kabuli parlament befolyásos tagja, Ahmad Hán Szamangani.

A merénylő annak a teremnek az ajtajában robbantotta fel magát, amelyben a szovjetekkel harcoló ellenálló parancsnokból lett politikus a lánya menyegzőjére érkezőket fogadta.A BBC egy szemtanúra hivatkozva arról ír: a merénylő vendégnek adta ki magát, és megölelte Szamanganit, mielőtt működésbe hozta a robbanószerkezetet. Meghalt a robbanásban a tartományi titkosszolgálat főnöke, az afgán hadsereg térségbeli paracsnoka és több kormánytisztviselő, közölte a tartomány kormányzója.

Megfigyelők szerint az üzbég Szamangani halála káros a kabuli kormánynak, amely a főleg az ország északi részén élő nemzetiségeket összefogva, támogatásukat megnyerve igyekszik szembeszállni a zömében a pastuk közül kikerülő tálibokkal. Szamangani, aki közel áll az afganisztáni üzbég közösség vezetőjének tartott Abdul Rasid Dosztumhoz, az 1980-as években a szovjetek, majd 1996-tól a tálibok ellen harcolt.

Hamid Karzai afgán államfő szombaton elítélte az aibaki támadást.A tálibok egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek tagadta, hogy közük lenne a merénylethez. Vahid Mudzsda kabuli politikai elemző szerint a korábbi harctéri parancsnok Ahmad Hán Szamangani sok ellenséget szerezhetett, és nem feltétlenül a tálibok ölték meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport