Kiszabadult a zátonyra futott hadihajó

2012.07.15. 08:56

Zátonyra futott a kínai haditengerészet egy fregattja az egyik vitatott hovatartozású dél-kínai szigetcsoportnál, de a védelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint segítséggel kiszabadult, és útban van bázisára.

A fregatt a Nansa-szigetek Panjüe zátonyánál, rutin járőrtevékenység közben feneklett meg szerdán az esti órákban. A segítségére küldött mentőhajók beavatkozása után vasárnap hajnalban már saját erőből úton volt vissza. A hajó orra kis mértékben megsérült, de a baleset következtében a közeli vizeket nem érte szennyeződés – áll a minisztériumi tájékoztatásban.

A kínai híradások korábban beszámoltak arról, hogy június 26-tól egy négy hajóból álló járőregység indult a Nansa-szigetek középső részének ellenőrzésére. Később közölték, hogy a térségben idegen vízi járművek jelenlétét észlelték, és ezért kínai, angol, illetve thai nyelven hirdették a vízen, hogy a Dél-kínai-tenger két nagyobb szigetcsoportja Kína szuverenitása alá tartozik.

A Nansa és a Hszisa-szigetek (utóbbiak közismertebb nevükön Paracel-szigetek) felett Kína, Tajvan és Vietnám követel magának teljes szuverenitást, míg a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei a Spratly egyes szigeteit tartják területükhöz tartozónak. A térség szigeteiből, korallzátonyaiból, homokpadjaiból negyvenet Vietnám tart az ellenőrzése alatt, a Fülöp-szigetek kilencet, míg Kína hetet, Malajzia pedig ötöt.

Manila magyarázatot vár

A Fülöp-szigetek külügyi szóvivője, Raul Hernandez szombaton közölte, hogy egy kínai hadihajó zátonyra futott a térségben. „Meg kell tudnunk, hogy valójában mi történt a kínai fregattal a mi területünkön" – mondta, és pekingi nagykövetsége útján felajánlotta segítségét a bajba jutott hajónak. A manilai védelmi tárca szóvivője arról tájékoztatott, hogy katonai repülőgépükről a szóban forgó fregatt körül további hat kínai hajót azonosítottak.

Az utóbbi időben állandósultak a diplomáciai szóváltások és kisebb tengeri konfliktusok a Fülöp-szigetek és Kína, valamint Vietnám és Kína között. Valamennyi fél közül Manila igyekszik a legharcosabban képviselni az érdekeit. A Fülöp-szigetek kezdeményezte azt is, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) fórumának zárónyilatkozata térjen ki a területi vitákra, de – Vietnam támogatása ellenére – az érintetteknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk ebben. Így a szervezet 45 éves történetében először közös zárónyilatkozat nélkül fejeződött be a kambodzsai esemény.

Peking a területi viták kétoldalú rendezését szorgalmazza, és elhárítja külső államok vagy szervezetek beleszólását ezekbe. A phnompeni fórum idején Hillary Clinton amerikai és Jang Csie-cse kínai külügyminiszter megbeszélésein elhangzott, hogy Kína kész az ASEAN-nal egy magatartási kódex elfogadására, amely a dél-kínai-tengeri területi viták rendezésének alapelveit rögzíti.