25 szlovák állampolgár veszett el, mert magyar

2012.07.16. 16:45
Két év alatt 296 ember vesztette el a szlovák állampolgárságát, közöttük huszonöt magyar – tájékoztatta a SITA szlovák hírügynökséget Alena Koisová, a belügyminisztérium kommunikációs osztályának munkatársa.

Kedden lesz két éve, hogy életbe lépett Szlovákiában a Robert Fico kormányának kezdeményezésére módosított állampolgársági törvény, amelynek értelmében elveszti szlovák állampolgárságát az, aki más ország állampolgárságát elfogadja.

A legtöbben – szám szerint 149-en - a cseh állampolgárság felvétele miatt vesztették el a szlovákot. Harmincheten folyamodtak osztrák, harmincnégyen német állampolgárságáért, huszonöten magyar állampolgárok lettek az adott időszakban, tizenheten brit, tízen pedig amerikai állampolgárok.

Ugyanebben az időszakban 631 ember kapott szlovák állampolgárságot.

A törvény értelmében az állampolgárnak be kell jelenteni állampolgársága elvesztését az illetékes önkormányzati hivatalban. A tárca arról nem tudott beszámolni, hogy hány embert büntettek meg, mert ennek a kötelezettségnek nem tettek eleget.

A belügyminisztérium módosítani kívánja az állampolgársági törvényt. Koisová szerint a tárca az idei év második felében nyújtja be a törvénymódosítási javaslatot. A módosítás értelmében megtarthatná szlovák állampolgárságát az a szlovák, aki külföldi állampolgárságot kap, ha meghatározott ideje az adott országban él. Azok, akik úgy kapnának külföldi állampolgárságot, hogy nem fűzi őket szoros kapcsolat az illető országhoz, továbbra is elvesztenék a szlovákot a javaslat szerint.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a magyar kollégájával, Martonyi Jánossal júniusban Budapesten tartott megbeszélése után az állampolgársági törvényről azt mondta, hogy a szlovák kormány tervezi a jogszabály módosítását, a szlovák alkotmánybíróság majdani véleményének és az európai normáknak a figyelembevételével.