Csatáry átverte a kanadai hatóságokat

2012.07.17. 11:58

A kanadai bevándorlási hivatal közleményben erősítette meg, hogy egy Ladislaus Csatary nevű személytől a hatóságok megtévesztése és csalás miatt évekkel ezelőtt megvonták a kanadai állampolgárságot.

tk3s ni17072012 0100
Fotó: Andrew Styczynski / Northfoto / The Sun

A The Canadian Press kanadai hírügynökség által idézett közlemény szerint „felmerült a gyanú, hogy amikor Csatary kérelmezte a bevándorlást Kanadába, hamis információkat szolgáltatott állampolgárságáról, és nem nyújtott információkat a náci megszálló erőkkel való együttműködéséről, amikor a csendőrségnél szolgált, és szolgálati ideje alatt részt vett a magyar zsidók ezreinek internálásában és koncentrációs táborokba való deportálásában”.

A kanadai lapok szerint Csatary 1955-ben szerezte meg kanadai állampolgárságát, hat évvel az után, hogy Európából a kelet-kanadai Új-Skóciába vándorolt. Egy ideig műkincskereskedőként dolgozott Montrealban. A bevándorlási hivatal közleménye szerint Ladislaus Csataryt 1997 augusztusában megfosztották kanadai állampolgárságától. A kanadai hatóságok közölték, hogy az akkor 82 éves férfi önként távozott az országból, hogy elkerülje a deportálást. A kanadai igazságügyi minisztérium szóvivője nem kívánt állást foglalni arról, hogy van-e kapcsolat Ladislaus Csatary és aközött a férfi között, aki ellen vizsgálódnak a magyar hatóságok – írják a kanadai lapok.

A Simon Wiesenthal Központ az idén áprilisban a keresett háborús bűnösök listájának élére helyezte Ladislaus Csizsik-Csataryt, akit a kanadai sajtó szerint „1948-ban Magyarországon távollétében háborús bűntények miatt elítéltek”. A központ azt feltételezi, hogy Ladislaus Csatary és Ladislaus Csizsik-Csatary ugyanaz az ember, és azonos a Budapesten élő Csatáry Lászlóval, aki – a központ állítása szerint – kulcsszerepet játszott körülbelül 300 zsidónak Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba történt deportálásában, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként szerepet játszott mintegy 15 ezer zsidó Auschwitzba történő deportálásának megszervezésében is.

A Fővárosi Főügyészség kedden közölte: a Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroffnak, a Wiesenthal-központ jeruzsálemi irodája vezetőjének feljelentése alapján 2011. szeptember 22-én rendelt el nyomozást háborús bűntett miatt az 1944 tavaszán Kassán történtek kapcsán, és jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás.

Hűlt helyét találtuk Csatárynak

Az Index hétfőn megpróbálta megkeresni a 97 éves Csatáry Lászlót azon a címen, ahol hónapokkal ezelőtt élt, de csak a környéken dolgozó boltosok emlékeztek már a kereket oldott bácsira.