Adalbert
15 °C
21 °C

Őrizetbe vették a coloradói mészárlás gyanúsítottját

2012.07.20. 11:19 Módosítva: 2012.07.20. 20:12
Gázmaszkos fegyveres kezdett lövöldözni helyi idő szerint péntek hajnalban egy moziban Aurorában, Denver elővárosában. Legalább tizenketten meghaltak, az ötvenkilenc sérült között egy háromhónapos csecsemő is van. A gyanúsítottat gépfegyverrel a kezében fogták el, a rendőrség robbanószert talált a lakásán.

Tizenkét ember meghalt és a legutóbbi tájékoztatás szerint ötvenkilencen megsérültek, amikor egy gázmaszkos fegyveres lövöldözni kezdett péntek hajnalban az új Batman-film, A sötét lovag: Felemelkedés bemutatóján a Century 16 moziban Denver elővárosában, Aurorában. A helyi Channel Nine TV szerint a lövések olyan erősek voltak, hogy a falat is átütötték és a szomszédos teremben is megsebesítettek embereket.

Dan Oates rendőrkapitány először azt mondta, hogy tízen a teremben, négyen már a kórházban haltak meg. Később korrigáltak, hogy nem 14, hanem 12 ember vesztette életét. A legfiatalabb kórházba szállított sérült kórházi források szerint egy háromhónapos csecsemő volt.

A Pentagon szóvivője bejelentette, hogy az áldozatok között vannak a hadügyminisztérium alkalmazottai is, de részleteket nem közöltek.

James Holmes
James Holmes

A 24 éves feltételezett elkövetőt gépfegyverrel és egy másik fegyverrel a kezében, golyóálló mellényben vették őrizetbe a mozi mögötti parkolóban. A James Holmes-ként megnevezett támadó nem állt ellen, állítólag egy kés is volt nála. Egy harmadik lőfegyvert a moziban találtak meg. A CNN-nek hatósági források azt mondták, a férfi egy AK típusú gépfegyvert, egy shotgunt, és kézi fegyvereket használt.

A University of Colorado közölte, hogy Holmes az ő diákjuk volt, de júniusban felfüggesztette tanulmányait. Holmes családja közleményben fejezte ki részvétét az áldozatok családjainak, valamint közölték, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal és kérik a médiát, hogy tartsák tiszteletben a magánszférájukat.

Az FBI szerint semmi nem utal arra, hogy a lövöldözésnek köze lenne valamelyik terrorszervezethez. Arra sem utal semmi, hogy lettek volna társai. Arról nem beszéltek a hatóságok, hogy a férfi miért követhette el a támadást, motivációit csak találgatják a különböző forrásokban.

A gyanúsított elfogása után kiürítettek egy épületet Aurora északi részén, ami köthető a gyanúsítotthoz, és ahol robbanóanyagot kerestek, mert az elfogott arra utalt, lehetnek robbanószerek a lakásban. A hatóságok létrán közelítették meg a lakást, és biztonsági okokból először egy mikrokamerát használtak. A lakás átkutatása után annyit mondtak, hogy „találtak érdekes tárgyakat", de ennél pontosabbat nem árultak el. Az ABC News szerint több mint száz FBI-ügynök dolgozik az ügyön.

A rendőrség később közölte, hogy valóban találtak robbanóeszközöket a lakásban, és mivel ezek nagyon fejlett eszközök, a helyszíni vizsgálat órákig, sőt napokig is tarthat. A szerkezetek hatástalanításáig összesen öt házat kiürítettek.

Reklámfogásnak gondolták

Az éjjeli vetítésen a lövöldöző előbb berúgta a biztonsági kijárat ajtaját, majd lassan végigsétált a lépcsőn, a szemtanúk szerint válogatás nélkül lőtt mindenkire. A szemtanúk szerint füst is szállt a moziban, mert a tettes valamiféle füstbombákat is használt.

A Sky News-nak egy másik szemtanú arról beszélt, hogy először azt hitte, csak egy reklámfogás a hosszú kabátban besétáló férfi, aki füstöt eresztett a nézőtérre. Egy másik szemtanú arról számolt be, hangos lövéseket lehetett hallani a film vetítése közben. Eleinte azt hitték, a film speciális effektusait hallják. A Denver Postnak egy másik szemtanú pedig azt állította, a férfi akkor kezdett lövöldözni, amikor a filmben is lőni kezdtek.

A Denver Postnak nyilatkozó szemtanúk több gyomron lőtt áldozatról számolnak be, köztük egy 9 év körüli lányról is. Amikor egyértelmű lett, ez nem a film, elkezdtek kiabálni: „Lövöldözés!", „Gyilkos a moziban!". A menekülők közül sokan egymásra zuhantak. Rendőrségi felvételek szerint amikor a rendőrök megérkeztek, azt kiabálták, hogy mindenki feküdjön hasra.

Egy férfi azt mondta a KUSA TV-nek, hogy a mozi egy másik részében hallotta a kis robbanásoknak tűnő zajokat, majd az emberek sikoltásait. Először azt hitte, hogy az egész egy film része, de aztán látta, ahogy az emberek próbálták elhagyni a mozit.

Kihallgatják a szemtanúkat

A rendőrség több száz lehetséges szemtanút hallgatott ki, sokakat a közeli középiskolában kérdeztek ki. A hatóságok a közelben lévő más mozikat is átkutatják robbanószerek után.


View Larger Map

A filmet pénteken kezdték forgalmazni Észak-Amerikában. Rekordszámú, 4404 moziban mutatták be. Az egyik szemtanú szerint sokan beöltöztek a nézők közül, egy nő pedig arról beszélt, hogy egyik barátja éppen biztonsági aggodalmak miatt nem ment el a premierre, mivel a mozinak nem volt jó híre.

Nemzetbiztonsági tanácsadója Barack Obamát is értesítette a lövöldözésről. Az amerikai elnök közleményében azt írta, hogy megdöbbentette és mélységesen elszomorította a szörnyű és tragikus coloradói lövöldözés. Az elnök lemondta a pénteki kampányeseményeket is.

A történtek miatt a Warner Bros. bejelentette, hogy elhalasztják a film pénteki premierjét Párizsban, úgy tudjuk, hogy a július 26-i magyar bemutató nem marad el.

Mészárlások

Korábban az egyik legsúlyosabb és legnagyobb hatást kiváltó lövöldözés az Egyesült Államokban szintén Colorado államban, 1999-ben történt a Columbine középiskolában. Eric Harris és Dylan Klebold 12 diáktársát és egy tanárát lőtte le, mielőtt magukkal is végeztek.

Az egyik áldozat, Dave Sanders tanár családja pert indított több filmforgalmazó és játékszoftver fejlesztő cég ellen, mert szerintük filmjeik és játékaik hozzájárultak a mészárláshoz. A két fiatal állítólag rajongott az Egy kosaras naplója c. filmért (amelyben a főhős álmában lelövi egy tanárját és néhány diáktársát) és több gyilkolós játékért. A bíróság ugyanakkor amerikai precedensekre hivatkozva utasította el a keresetet, mondván a két fiatal volt a felelős a tanár haláláért.

A későbbi vizsgálatban azt feltételezték, hogy valószínűleg a columbine-i mészárlás adott ötletet Cso Szjunghujnak, aki 2007. április 16-án lövöldözött a virginiai műszaki egyetem egyik kollégiumában.

Cso a reggeli órákban először lelőtt két diákot, majd két órával később 30 embert (diákokat és tanárokat), végül pedig magával végzett. Az egyetem csak több, mint két órával az első lövések eldördülése után figyelmeztette a diákokat és a tanszékeket az egyetem levelezőlistáján, a rendőrök pedig épp az első helyszínt biztosították, amikor megkezdődött a második mészárlás.

Az előző héten ugyanakkor éppen egy koncerten gyilkolt egy ámokfutó, aki több embert megkéselt a Swedish House Mafia dublini buliján. A késelés és a kitört pánik miatt hárman meghaltak, kilencen megsebesültek.