Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Tizenkét embert ölt meg a denveri ámokfutó

2012.07.20. 23:03 Módosítva: 2012.07.20. 23:03
Tizenkét ember meghalt és ötvenkilencen megsérültek, amikor egy gázmaszkos fegyveres lövöldözni kezdett péntek hajnalban az új Batman-film, A sötét lovag: Felemelkedés bemutatóján a Century 16 moziban Denver elővárosában, Aurorában.

A tettes a film közben, egy lövöldözős jelenetnél nyitott tüzet, sokan először azt hitték, a hangszórókból jönnek a lövéshangok, mások azt hitték, valami reklámfogásról van szó. 71 embert talált el, tizenketten meghaltak, 59-en megsérültek. Az áldozatok többsége fiatal, a legfiatalabb kórházba szállított sérült egy három hónapos csecsemő volt. A szemtanúk további beszámolóit itt találja.

A rendőrök percek alatt a helyszínre értek, a gyanúsítottat az autójában vették őrizetbe, három fegyvert találtak nála. A 24 éves James Holmes a moziban egy félautomata fegyverrel, egy pisztollyal és egy shotgunnal lőtt, válogatás nélkül mindenkire. Rajta golyóálló mellény és gázmaszk volt.

Az ABC News szerint elfogásakor azt mondta, ő Joker a Batmanből. Azt is közölte, hogy a lakásában robbanószerek vannak. A rendőrök ezeket meg is találták, a rendőrfőnök szerint a hatástalanítás és a helyszín átvizsgálása napokig is tarthat.

Az amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy megdöbbentette és mélységesen elszomorította a szörnyű és tragikus lövöldözés. Az elnök lemondta a pénteki kampányeseményeket is, utasítására július 25-ig minden középületen félárbocra eresztik az amerikai zászlót.

Holmesról keveset tudni, idegtudományi PhD-ra készült, de épp most függesztette fel tanulmányait. Korábban nem volt dolga a rendőrséggel, csak egy gyorshajtási ügye volt 2011-ben. Családja közleményben fejezte ki részvétét az áldozatok családjainak, valamint közölték, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal és kérik a médiát, hogy tartsák tiszteletben a magánszférájukat. Holmesról bővebben itt olvashat.

Hogy a film nézettségét hogyan érinti a tragédia, nem tudni, az éjjeli vetítésekből a becslések szerint 30,6 millió dollár folyt be. A nagy amerikai tévétársaságok viszont úgy döntöttek, hogy szüneteltetik a film reklámjainak vetítését, és a Warner Bros. elhalasztja a film párizsi premierjét. A filmipari következményekről itt olvashat bővebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport