Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Erőkoncentráció a két Korea tengeri határán

2012.07.24. 09:52

Észak-Korea ötven harci helikoptert küldött nemrég Dél-Koreával közös, vitatott tengeri határához, ahol a két szomszéd hónapok óta fokozza katonai jelenlétét, jelentette kedden a dél-koreai média. Phenjan a Sárga-tengerhez közeli Tetan és Nucson légitámaszpontjára telepítette a helikoptereket, jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség és több más tájékoztatási eszköz szöuli kormányforrásokat idézve.

A helikopterek között vannak északon gyártott, korszerűsített Mi-2-esek, valamint még évtizedekkel ezelőtt a Szovjetuniótól vásárolt Mi-4-esek és Mi-8-asok, tette hozzá a hírügynökség, megjegyezve, hogy egy részük gépfegyverekkel is föl van szerelve. „Ezek a helikopterek földi célpontok elleni támadásra és nagy mozgékonyságot igénylő hadműveletekre alkalmasak" – mondta egy szöuli illetékes a Yonhapnak.

A Csoszon Ilbo című napilap szerint a gépek két-három perc alatt képesek elérni az Észak-Koreához legközelebb eső szigetet, az észak-koreai partoktól 16 kilométerre lévő Pengnjongot. A dél-koreai védelmi miniszter nem fűzött megjegyzést a hírekhez.

A két Korea közötti tengeri határvonal már több heves, sőt halálos incidens színtere volt 1999-ben, 2002-ben és 2009-ben. 2010 novemberében Észak tüzérségi támadást indított a határhoz közeli dél-koreai szigetek egyike, Jonpjong ellen, négy ember halálát okozva. Dél azóta megerősítette a szigetek katonai védelmét.  • Vennék
  • Hírek