Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Félmillió eurót gyűjtött a Trevi-kút

2012.07.24. 18:00 Módosítva: 2012.07.24. 18:00

Rekordmennyiségű pénz gyűlt össze fél év alatt a római Trevi-kútban: a La Repubblica olasz lap cikke szerint a Caritas segélyszervezet munkatársai összesen 540 ezer eurót szedtek ki a világhírű kútból az elmúlt fél évben. Átszámolva ez 156,6 millió forintnak felel meg.

A nem utolsó sorban Anita Ekbert éjszakai fürdőzése révén Fellini Édes élet című filmjében világhírűvé vált turistalátványosságot hetente tisztítják meg azoktól a pénzérméktől, amelyeket a helyszínre látogatók a válluk fölött a vízbe hajítanak. A hagyomány szerint az, aki pénzt dob a kútba, mindenképpen visszatér az örök városba.

Az elmúlt években is folyamatosan nőtt az összegyűlt pénzmennyiség. 2010-ben 838 ezer euró, 2011-ben pedig már 951 ezer euró gyűlt össze egy év alatt. A "félidei" érték alapján és a 2012-ben összesen várható turisták száma szerint idén még nagyobb összegre lehet számítani. A pénzt jótékony célokra fordítják.

A bevétel növekedése nem feltétlenül a turisták nagyvonalúbbá válásának köszönhető, lehetséges, hogy csupán a lopásokat sikerült visszaszorítani. Aki ugyanis megpróbál pénzt kihalászni a kútból, azt akár le is tartóztathatják.