Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Hillary Clinton: Az USA-nak be kell avatkoznia a népirtások megállítására

2012.07.25. 06:13

Az Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége beavatkozni annak megakadályozására, hogy egy rezsim népirtást kövessen el saját lakossága ellen – közölte Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a washingtoni Holokauszt-múzeumban tartott keddi tanácskozáson.

„Barack Obama elnök egyértelműen leszögezte, hogy a népirtások megelőzése nemzetbiztonsági érdek, és egyben erkölcsi kötelezettség” – mondta Clinton. „Ha egy kormány nem tudja, vagy nem akarja megvédeni polgárait, akkor az Egyesült Államoknak és partnereinek kell cselekednie” – tette hozzá, Líbia, Elefántcsontpart, illetve Szíria példáját említve.

Ám az amerikai külügyminiszter szerint az „erkölcsi kötelezettség” nem jelent szükségszerűen katonai akciót. Az erő alkalmazása – mint mondta – az utolsó lehetőség a diplomácia, a gazdasági szankciók, a humanitárius segélynyújtás és a jogi lépések után. A holokausztra, illetve a kambodzsai, a ruandai, vagy éppen a volt Jugoszlávia területén elkövetett népirtásokra utalva figyelmeztetett: az ilyen akciók soha nem spontán folyamatok, azokat mindig megtervezik.