Mégis megvan a Csatáry-ítélet

2012.07.26. 13:57 Módosítva: 2012.07.26. 15:42
A szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) pozsonyi archívumában van annak a bírósági döntésnek az aktája, amely kimondja a háborús bűntettek elkövetésének gyanúja miatt a múlt héten Budapesten őrizetbe vett Csatáry László halálos ítéletét – közölte az intézet.

„A Nemzeti Emlékezet Intézetének archívumában található akta tartalmazza a kassai Népbíróság 1948. június 8-án hozott ítéletét is, amelyben Csatáry Lászlót bűnösnek mondták ki, és halálra ítélték. Ugyanakkor 15 évre megfosztották polgári jogaitól, és elkobozták teljes vagyonát” – állítja az intézet, amelyik az MTI kérésére röviden ismertette a levéltárában található, a Csatáry-ügyet érintő dokumentumokat.

A kassai Állami Területi Levéltárban őrzött Csatáry-aktában a bírósági ítélet eredetije hiányzik, s nincs ott egy másolat sem – ezt Balassa Zoltán, kassai történész közölte a múlt héten. Balassa közlését most a szlovák belügyminisztérium megerősítette. Az ÚPN dokumentációjából kiderül, hogy Csatáry 1944-ben a kassai rendőr igazgatóság magas politikai tisztviselője és politikai tisztje volt.

A bíróság szerint a kassai rendőr igazgatóság elöljárója a nyilasok magyarországi hatalomátvétele után vallási meggyőződésük, faji eredetük, nemzeti hovatartozásuk és nézeteik miatt embereket üldözött és önkényesen őrizetbe vétetett. A pozsonyi akta tartalmazza a tanúk kihallgatásának jegyzőkönyveit, az 1948. március 16-án kiadott letartóztatási parancsot, illetve Csatáry személyleírását is.

D  KB20120718004
Fotó: Kallos Bea / MTI

A tanúvallomások szerint Csatáry a neki alárendelt őröket arra utasította, hogy legyenek könyörtelenek a kassai gettóban és a kassai gyűjtőtáborban lévő zsidókhoz, miközben személyesen is aktívan részt vett az őrizetbe vett személyek kínzásában és megalázásában.

A zsidók koncentrációs táborokba való elszállítása idején olyan személyeket is besorolt a transzportokba, akikre a kitoloncolás nem vonatkozott, illetve fizikailag nem voltak képesek a transzport elviselésére. A dokumentumok szerint Csatáry így állítólag ismételten visszaélt beosztásával, és több személy halálát okozhatta.

Korábban a szlovák belügyi tárca közölte: nem tartalmazza a Csatáry László ellen 1948-ban lefolytatott eljárás ítéletét az a perdokumentáció, amelyet Szlovákia állami archívumában őriznek Kassán.

Kötél általi halál

Csatáry Lászlót 1948-ban a kassai járási népbíróság minősítette háborús bűnösnek, kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte, illetve 15 évre megfosztotta politikai jogaitól – mondta Balassa Zoltán kassai történész, aki áttanulmányozta a 97 éves Csatáry László ügyészségi-bírósági aktáját.

Balassa Zoltán közlése szerint a büntetőeljárási adatlapon a következő indoklás támasztja alá a bírósági döntést: „Magas beosztású politikai tisztviselő, aki elrendelte a demokratikusan gondolkodó és faji okok miatt üldözött személyek letartóztatását és deportálását. Megkorbácsoltatta őket, és néhányukat agyonlövette. Politikai és nemzeti gyűlölet.”

Emília Kocisová, a szlovák belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa szerint a volt csendőrtiszt elleni egykori eljárás peranyaga 48 oldalas, és 1986-ban a kassai kerületi bíróságról került az archívumba. A peranyagban megtalálható a feljelentés, az elfogatóparancs, a tanúvallomások jegyzőkönyvei és az a levelezés, amelyet a bíróság az ügyben érintett intézményekkel folytatott, valamint a kiszabott büntetést és annak indoklását tartalmazó úgynevezett „büntető levél” is, ám a dokumentumköteg nem tartalmazza magát az ítéletet.

A belügyminisztérium közlése szerint a perdokumentáció valószínűleg már annak az archívum munkatársai általi átvételekor sem tartalmazta az ítéletet, mivel a halálbüntetést kirovó ítéleteket külön tárolták. „A bírósági gyakorlat szerint akkoriban 50 évig vagy még annál tovább is meg kellett őrizni a periratokat, és mivel ez nagyon hosszú idő, még mielőtt a peranyagot archiválták, az ítéletet máshová helyezték el” – közölte a pozsonyi belügy, amely ezt a megállapítását azzal is alátámasztja, hogy a kassai népbíróság peranyagainak 90 százalékából hiányzik az ítélet. Az ítéletet tartalmazó dokumentum csak azokban a perdokumentációkban szerepel, amelyeknél végül érvénytelenítették az ítéletet.

náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán Csatáry László rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában. A 97 éves Csatáryt a múlt héten Budapesten vették őrizetbe a kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt. A héten a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége (ÚZZNO) bejelentette, hogy indítványozni fogja az erre illetékes szlovák szerveknél, hogy azok kérvényezzék Magyarországtól Csatáry László Szlovákiába való kiadatását. A szervezet szerint a kiadatás egyik lehetséges jogalapját az szolgálhatná, hogy Csatáry ellen „jogerős ítélet van érvényben” Szlovákiában.