Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Népszavaznak Basescu leváltásáról

2012.07.29. 07:36

Basescut a parlament függesztette fel tisztségéből, arra hivatkozva, hogy súlyosan megsértette az alkotmányt. A román törvények értelmében a felfüggesztést követően népszavazást kell tartani az államfő leváltásáról, így a választók dönthetik el, hogy Basescu hivatalában maradhat-e vagy sem. A választóknak arra a kérdésre kell válaszolniuk igennel vagy nemmel, hogy egyetértenek-e Basescu leváltásával. A kialakult helyzetről itt olvashat bővebben>>>

000 Par7251787
Fotó: Daniel Mihailescu

Vasárnap 18 548 szavazókörzetben lehet szavazni, ami 1068-cal több az öt évvel ezelőtti számhoz képest. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 óra és 23 óra között lesznek nyitva. Ioan Rus belügyminiszter közlése szerint 18 millió 292 ezer 514 állampolgár szerepel a választói névjegyzékben, ami azt jelenti, hogy a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha 9 millió 146 ezer 258 választó járul az urnák elé.

Az államfő népszerűsége látványosan csökkent 2010 óta, s referendumon - a felmérések szerint - nem lesz kérdéses, hogy többségben lesznek a leváltására leadott szavazatok. A referendum igazi tétje és egyben "ismeretlenje" az, hogy érvényes lesz-e a népszavazás vagy sem. Ha érvénytelen lesz a népszavazás, Basescu hivatalában marad.

A választópolgárok 26,89 százaléka szavazott vasárnap 17 óráig a Központi Választási Iroda (BEC) becslése szerint. Huszonöt megyében az országos átlag feletti részvételi arányt regisztráltak, továbbra is Mehedinţi megye vezet 44,37 százalékkal, következik Olt (39,37 százalék), Teleorman (38,24 százalék), Vrancea (37,98 százalék) és Vâlcea megye (35,44 százalék). A sereghajtó Hargita megye 6,85 százalékkal, majd következik Kovászna (12,39 százalék), Szatmár (16,52 százalék), Maros (18,88 százalék) és Beszterce-Naszód megye (19,17 százalék). A 2007-es népszavazáson 17 órakor 28,95 százalékos volt a részvételi arány.

Crin Antonescu, a román parlamenti felsőháznak, a szenátusnak az államfői teendőket ideiglenesen ellátó elnöke voksol a Traian Basescu román elnök visszahívásáról rendezett romániai népszavazáson
Crin Antonescu, a román parlamenti felsőháznak, a szenátusnak az államfői teendőket ideiglenesen ellátó elnöke voksol a Traian Basescu román elnök visszahívásáról rendezett romániai népszavazáson
Fotó: Bogdan Cristel

Basescu leváltását nyíltan támogatja a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Konzervatív Párt alkotta Szociál-liberális Szövetség. A kisebb pártok, így a Románia Haladásáért Országos Szövetség és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója nem foglalt állást egyértelműen a kérdésben, bár a felfüggesztéskor leadott szavazatokból feltételezni lehet, hogy képviselőik és szenátoraik nagy része megszavazta Basescu felfüggesztését.

A romániai magyar politikai pártok álláspontjai különböznek egymástól. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra buzdítja választóit, hogy menjenek el szavazni, és voksoljanak lelkiismeretük szerint. Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt viszont arra kérte támogatóit, hogy maradjanak távol a népszavazástól.