Két bebörtönzött politikus is indul az ukrán választáson

2012.07.30. 14:54

Ukrajnában hivatalosan megkezdődött hétfőn a parlamenti választási kampány. A törvények szerint a kampány 90 napig tart, a voksolást október 28-án rendezik meg. Vegyes rendszerű választások lesznek, 225 képviselő pártlistáról, ugyanennyi pedig egyéni jelöltként kerülhet a törvényhozásba. A jelöltállításnak augusztus 9-ig kell lezajlania, regisztrálásuk pedig augusztus 20-án zárul a központi választási bizottságnál.

A politikai erők közül hétfőn elsőként a hét pártot tömörítő Egyesült Ellenzék tartott ülést, amelyen a bebörtönzött exkormányfőt, Julija Timosenkót jelölték a pártlista első helyére, a szintén börtönbüntetését töltő Jurij Lucenko volt belügyminisztert pedig az ötödikre. A második helyet Arszenyij Jacenyuk, a Változások Frontjának vezetője, a harmadikat Anatolij Gricenko, a Polgári Álláspont nevű párt első embere, a negyediket pedig a kampányt irányító Olekszandr Turcsinov, a Timosenko vezette Haza párt első elnökhelyettese kapta.

A két bebörtönzött ellenzéki politikus jelölését egyelőre nem kommentálták a központi választási bizottságnál, mivel hivatalosan a párt erről még nem értesítette a testületet – írta a Korreszpondent ukrán hírportál. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség ugyanakkor rámutatott: az ukrán törvények tiltják, hogy elítélteket listán indítsanak a választásokon. Timosenko szövetségesei azonban nyugati politikusok segítségével igyekeznek elérni, hogy esetükben tegyenek kivételt.

Timosenko eközben hétfőn közölte, hogy nem vesz részt az állítólagos adócsalási ügyben ellene folyó új eljárásban keddre kiírt harkivi bírósági tárgyaláson, s ellenáll, ha megpróbálják őt előállítani. Ügyvéde, Szerhij Vlaszenko szerint nem valószínű, hogy elő akarnák őt állítani, hanem videokapcsolaton keresztül hallgatja meg őt a bíróság. A védő úgy tudja, hogy a videokonferenciához szükséges berendezések már meg is érkeztek abba a börtönkórházba, ahol Timosenkót ápolják.

A volt miniszterelnök ellen adócsalás miatt folyó eljárásban a harkivi bírósági meghallgatásokat már nem először – legutóbb múlt hétfőn – napolták el Timosenko távolmaradása miatt, aki rossz egészségügyi állapotára hivatkozva eddig egyszer sem jelent meg.  • Hírek
  • Árfolyam