Több százmillió indiai maradt áram nélkül

2012.07.30. 09:47

Észak-Indiában hétfőn, az utóbbi évtized legsúlyosabb áramszünetében több százmillióan maradtak áram nélkül.

India északi részének áramellátási hálózata éjjel fél három körül omlott össze, mivel nem bírta a nagy meleg miatt megnövekedett terhelést. Az áramkimaradás miatt több száz vonatnak kellett kényszerpihenőt tartania, és leállt az újdelhi metró is, a kórházak pedig generátoros áramellátásra kapcsoltak át. Újdelhi alvó lakosai is észrevették az áramszünetet, mivel leálltak a légkondicionálók és ventillátorok.

A késő reggeli órákban már az áramellátás 60 százalékát sikerült helyreállítani a nyolc érintett észak-indiai tartományban, késő délutánra pedig már mindenhol helyreáll majd a rend – közölte Szusil Kumar Szinde energiaügyi miniszter. Elmondta, hogy bizottságot alakított a hiba okainak kivizsgálására.

2001 óta most történt meg először, hogy összeomlott az északi energiahálózat. A legutóbbi nagy áramszünet óta a gazdasági fejlődés miatt jelentősen megnövekedett a térségben a hálózat terheltsége és az elmúlt hetek szokatlanul meleg időjárása tovább növelte a szükségletet a légkondicionálók folyamatos használata miatt.  • Hírek
  • Bankszámla