Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Moody's: Folytatódik a görög zuhanás

2012.08.01. 23:46

Változatlanul negatív a görög bankrendszer kilátása, tekintettel a mély és elhúzódó recesszióval, jelentős szuverén adóskockázattal és törékeny betétesi bizalommal jellemzett működési környezetre - áll a Moody's Investors Service szektorelemzésében, amely szerint továbbra sem zárható ki Görögország távozása az euróövezetből.

A Moody's szerint a görög hazai össztermék (GDP) tavalyi 6,9 százalékos zuhanása után az idén további 7 százalékos, és még jövőre is 2,3 százalékos visszaesést vár reálértéken a görög gazdaságban. A lakossági és a vállalati ügyfelek vásárlóerejének és likviditásának hanyatlása miatt - amelyet súlyosbít a kormányzati kiadások lefaragása és a növekvő munkanélküliség - folytatódni fog a törlesztési kapacitások eróziója, és ez továbbra is szűk korlátok közé szorítja a görög bankok üzleti lehetőségeit.

Mindemellett változatlanul érdemi annak a kockázata, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, bár nem ez a Moody's központi forgatókönyve - áll a cég szerdai londoni elemzésében. Más nagy londoni házak viszont alapeseti prognózisaikban számolnak Görögország eurótagságának megszűnésével.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics jelenleg érvényes központi előrejelzési forgatókönyve például az, hogy Görögország még 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.

A Moody's elemzése szerint a görög kormány által tavasszal végrehajtott adósságcsere a bankrendszert gyakorlatilag fizetésképtelenné tette, és a tranzakció nyomán 30 milliárd eurónyi azonnali feltőkésítési igény keletkezett.

A görög bankok kinnlevőség-portfolióinak veszteségeit is beleszámolva a hitelminősítő központi forgatókönyve arra vall, hogy a teljes rendszerszintű tőkepótlási igény elérheti a 40-50 milliárd eurót a belátható előrejelzési távlatban; ez Görögország tavalyi egész évi GDP-értékének 20 százaléka.

A Moody's várakozása szerint a feltőkésítés forrásainak zömét az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) biztosítja a görög bankok számára létrehozott 50 milliárd eurós pénzügyi stabilitási alapból, amelyből a négy legnagyobb görög banknak már eddig 18 milliárd eurót folyósítottak.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a görög bankok elől továbbra is el lesznek zárva a nagybani és a bankközi finanszírozási piacok, és a következő 12-18 hónapban folytatódni fog a betétkiáramlás is.

A Moody's adatai szerint a magánszektor betétállománya a 2009 szeptemberében mért legutóbbi csúcsértékhez mérve 2012 júniusának végéig 36,7 százalékkal csökkent; ez 87,2 milliárd eurós betétkivonásnak felel meg. Ráadásul májusban és júniusban gyorsult is a kivonás a kormányalakítás szempontjából eredménytelenül végződött első parlamenti választási forduló nyomán.

Az elhúzódó recesszió, az ingatag befektetői hangulat és a görög gazdaság veszélyeztetettsége a különböző eseménykockázatoktól egyaránt arra vall, hogy továbbra is magas a gyorsuló betétkiáramlás rizikója - áll a Moody's elemzésében.