3 milliárdból tisztítják meg a Gangeszt

2012.08.03. 20:51

26 éve próbálkozik az indiai kormány az ország legnagyobb folyójának, a súlyosan szennyezett gangesznek a megtisztításával. Most úgy tűnik, a Világbank 1 milliárd dolláros segítségével, és egy izraeli cég csúcstechnológiájával mégis megkezdődik a küldetés. A folyó rendbetételéhez azonban 3 milliárdra, és évezredes szokások megváltoztatására lenne szükség.

Indiában 400 millió ember él a Gangesz medencéjében, akik számára a folyó vize jelenti a megélhetést. A folyóba azonban mindenféle szűrés nélkül kerül bele több százmillió ember, a mezőgazdaság és az ipar szennyvize, ami különösen a száraz évszakban borzasztó minőségű, fertőzéseket terjesztő, sokkal jobban hasonlít egy óriási szennyvízcsatornára, mint élő folyóvízre.

A Gangesz megtisztításában egy izraeli cég, a NewTech segít az indiai kormánynak. Izrael a víztisztító technológiákban a világ élvonalába tartozik, mivel földrajzi adottságai és a politikai helyzete miatt igencsak szűkében van az ivóvíznek. A cég szakértői szerint a Gangesz 20 év alatt megtisztítható, de ehhez 2020-ra le kell állítani minden szennyvíz beleeresztését a folyóba. Indiában a szennyvíznek csupán a 27 százalékát tisztítják, a maradék kontrollálatlanul kerül be az élővizekbe. A folyó megmentéséhez több száz éve változatlan mezőgazdasági módszereket kell megváltoztatni, mert a hagyományos öntözés a modern műtrágyákkal és permetezőszerekkel kombinálva rengeteg szennyezőanyagot juttat a folyóba.  • Hírek
  • Személyi kölcsön