Tibor
2 °C
8 °C

Nepálban melegfelvonulást tartottak

2012.08.03. 18:16

Mintegy kétezer-ötszáz homoszexuális és transznemű ember tartott felvonulást a nepáli Pokhara városában pénteken azt követelve, hogy vezessenek be harmadik nemet a személyi igazolványokon, engedélyezzék az azonos neműek házasságát és tegyék büntethetővé a szexuális orientáció miatti diszkriminációt a himalájai országban.

A színes ruhákba öltözött, indiai zenékre táncoló tömeg három kilométeres utat járt be az ország fővárosától, Katmandutól 200 kilométerre nyugatra lévő településen. A felvonulókat számos helybéli az út mentén bíztatta, rendbontás nem történt.

A nepáli legfelsőbb bíróság 2008-ban döntött arról, hogy a férfi és a női mellett harmadik nemet is bevezessenek a személyi igazolványokon a transzneműek számára. A kormány azt ígérte, hogy eleget tesz a döntésnek, de erre mindeddig nem került sor.

A felvonulók arra panaszkodtak, hogy a döntés végrehajtásának elmaradása miatt nem tudnak álláshoz és útlevélhez jutni, nem jelentkezhetnek egyetemre és nem birtokolhatnak ingatlant.

A konzervatív országnak tartott Nepálban az emberek többsége a mai napig a hindu hagyományokat követi. A legtöbb házasságról a szülők döntenek. A nemi kisebbségek csak a nepáli monarchia 2008-as bukása után kezdtek jogokat követelni maguknak.