Elkapták Gongadze-gyilkosság kiszivárogtatóját

2012.08.04. 14:45
Olaszországban letartóztatták Mikola Melnyicsenkót, Leonyid Kucsma egykori ukrán elnök testőrségének tagját, akinek évekkel ezelőtt el kellett menekülnie hazájából, mert azt állította, hogy Kucsmának köze volt Georgij Gongadze rendszerbíráló újságíró meggyilkolásához.

Mint Olekszandr Dikuszarov ukrán külügyi szóvivő szombaton megerősítette, a volt őrnagyot augusztus 3-án a nápolyi repülőtéren fogták el az Interpol körözése alapján.

Melnyicsenko neve az úgynevezett kazettabotrány nyomán vált ismertté, miután nyilvánosságra hozta az általa a volt államfő dolgozószobájában titokban készített hangfelvételeket Kucsma magas rangú állami tisztségviselőkkel és ismert politikusokkal tartott hivatalos és kötetlen találkozóiról. A felvételek egy része a Gongadze-gyilkossággal állt összefüggésben.

Az Ukrajinszka Pravda című internetes kiadvány vezetője 2000 szeptemberében tűnt el útban kijevi otthona felé. Lefejezett holttestét ugyanazon év novemberében találták meg a Kijev megyei Tarascsában.

Olekszandr Moroz akkori házelnök utasítására később a kijevi parlamentben lejátszották Melnyicsenko hangfelvételeit, amelyek állítólag megerősítik Kucsma bűnrészességét a Gongadze-gyilkosságban. A felvételek hitelessége azonban máig sem bizonyított, és Kucsma, akárcsak a többi gyanúba hozott egykori magas beosztású személy, kategorikusan tagadja, hogy köze lett volna az újságíró eltűnéséhez.

Korábban Kucsma ellen büntetőeljárás is indult a Gongadze-ügyben, de 2011-ben és 2012-ben különböző fokú bíróságok megváltoztatták a legfőbb ügyészség határozatát a volt államfő elleni eljárás megindításáról. Ukrajnában Melnyicsenko ellen is eljárás indult. Államtitok nyilvánosságra hozatalával, okirat-hamisítással és szolgálati jogkörével való visszaéléssel vádolják.  • Hírek
  • Hírek