Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Felesküdtek az új román miniszterek

2012.08.06. 22:58

Letették hivatali esküjüket az új román miniszterek, akiket a Victor Ponta vezette kormány átalakítása, valamint több miniszter lemondása nyomán neveztek ki. A hétfő esti eskütételen nem vett részt az igazságügyi minisztérium élére javasolt Mona Pivniceru, mert ő a legfelső bírói tanácsnak is tagja, és nem mondott le erről a funkciójáról. A tanács megállapította, hogy ez a tagság és a miniszteri poszt összeférhetetlen. Így egyelőre betöltetlenül maradt az igazságügyi miniszteri tisztség.

Időközben Lucian Isar vállalkozási szféráért felelős tárca nélküli miniszter is benyújtotta lemondását, miután reggel Ioan Rus belügyminiszter és Victor Paul Dobre közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter is hasonlóképpen cselekedett. Ők a Traian Basescu felfüggesztett államelnök leváltásáról szóló népszavazás körüli jogi vita miatt mondtak le. Isar nem közölte lemondásának okát, helyére Mihai Voicu liberális politikust nevezték ki.

Voicu mellett Mircea Dusa belügyminiszter, Titus Corlatean külügyminiszter, Radu Stroe közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter és Dan Sova parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter tette le a hivatali esküjét. Az említett miniszterek többségét kormányátalakítás nyomán nevezték ki, amit Victor Ponta hirdetett meg hétfőn. Ponta szerint Traian Basescu felfüggesztett államfő "felelőtlen akcióival ellehetetlenítette a kormány munkáját".

Basescu hétfőn bírálta az új kinevezéseket. Mint mondta, rossz döntésnek tartja Corlateant a külügyi tárca élére állítani, mert szerinte nem rendelkezik a funkcióhoz szükséges kellő felkészültséggel. Dan Sovát is rossz döntésnek tartja, hiszen őt korábban antiszemita kijelentések miatt bírálták a holokausztot kutató külföldi és romániai szervezetek. Basescu szerint Európában sehol nem tolerálják az ilyen fajta kijelentéseket.

Sova azt nyilatkozta korábban egy televíziós műsorban, hogy a román hadseregnek nem volt felelőssége a romániai holokausztban. Ponta, aki most kinevezte Sovát, akkor leváltotta a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivői tisztségéből a politikust.